A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a jövő évi költségvetési javaslat nem a megoldások, hanem a problémák felhalmozódásának időszakát kínálja az oktatásban.

Szűcs Tamás pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsében szereplő 15 milliárd forintos többlet a területen a szinten tartáshoz is csak nehezen elegendő. Újra elindulhat a „pálya egyfajta kiéheztetése” - értékelt.

Megjegyezte: az országot járva azt tapasztalja, hogy

elkezdett akadozni a túlmunkák kifizetése, a helyi tankerületekben megpróbálják ezt „elmismásolni”, illetve sokszor egy egyszerű fűnyírásra is nehezen van pénz.

Szűcs Tamás, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke 

A tanév rendjéről szólva úgy foglalt állást, hogy a feltételrendszer jelenleg alkalmatlan arra, hogy két héttel meghosszabbodjon a tanév, még úgyis, hogy nem tanítanak ez idő alatt. Azt üdvözlik, hogy akik a gyermekek táboroztatását nem tudják megoldani, kapjanak segítséget, de nem a mostani közoktatási struktúra terhére - fejtette ki Szűcs Tamás. Jó példaként említette erre az Erzsébet-táborokat, és azt mondta, a források még hatékonyabb felhasználásával már lehetne eredményeket elérni.

Kitért arra is:

szeretnének minden eszközzel tiltakozni az alkotmány hetedik módosítása ellen, a tervezetben nagyon komoly kockázatokat látnak. Ilyen a gyülekezési jog korlátozásának szándéka, illetve az, hogy a bírói függetlenségbe és a bírók ítélkezési gyakorlatába nyúlnának bele az alkotmány szintjén - hozott példát.

Mindkettő érinti a szakszervezeteket is - jegyezte meg, hozzátéve: tiltakozó nyilatkozatot hirdettek, amelyhez eddig tíz szakszervezet csatlakozott. A jövőben a teljes nyilvánosság bevonásával szeretnék a következő lépéseket - akár az esetleges demonstrációkat is - meghatározni - közölte a PDSZ elnöke.

Hozzászólok a Facebookon

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ