Túl kevesen kötnek nyugdíjbiztosítást itthon, pedig ezzel tudnák biztosítani, hogy a majdani öregségi nyugdíjuk összege optimális legyen. Nem csupán a ma 30-as, 40-es korosztálynak érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel, de azoknak is, akik 5-10 évvel állnak a nyugdíjazás előtt. Az állam is támogatja az öngondoskodás e formáját, adójóváírás formájában ismeri el a befizetéseket, így éves szinten százezres összeg takarítható meg.

Sok szakértő szerint már munkába álláskor, huszonévesen érdemes elkezdeni takarékoskodni a nyugdíjasévekre.

  A KSH 2010-es előrejelzése szerint míg ma két aktív korú tart el egy nyugdíjast, addig 2060-ra egy aktív korúra juthat két nyugdíjas eltartása. Ha nem játszódik le döntő demográfiai változás, 2060-ra ez nagyon nehezen fenntartható helyzethez vezet majd.

Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában felidézte: 2014. január 1-je óta vehető igénybe adókedvezmény a nyugdíjbiztosítások után, a befizetett összeg húsz százaléka, legfeljebb évi 130 ezer forint írható jóvá az adóból.

A Mabisz képviselője azért is javasolja, hogy mielőbb kössön mindenki nyugdíjbiztosítást, mert a kamatos kamat a kisebb összeggel elkezdett takarékoskodás után a hosszabb futamidő alatt egyre nagyobb összeget eredményez majd. A tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy az emberek harmincas éveik végén, a negyvenes éveik elején kezdenek el komolyan gondolkodni a jövőjükről.

Sebestyén András nyugdíjszakértő azt tapasztalja, az emberek érdeklődnek, kalkulálnak, cikkeket olvasnak, informálódnak mielőtt meghozzák a döntésüket, hogy a nyugdíj-megtakarítás melyik formáját válasszák: a nyugdíj-előtakarékossági számlát, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a nyugdíjbiztosítást.


   A társadalom perifériáján élők érthető módon nem tudnak takarékoskodni, mindemellett a több mint négymillió aktív dolgozó nagy része képes lenne kötni valamilyen, az életszínvonalának megfelelő nyugdíj-megtakarítást. Az öngondoskodás valójában sokkal inkább szándék kérdése, hiszen akár pár ezer forinttal is elkezdhető, hívta fel a figyelmet Sebestyén András.

  Baróti Dániel független pénzügyi tanácsadó a műsorban elmondta: 2014 januárjától, amióta adókedvezményt lehet igénybe venni a nyugdíjbiztosítások után, megnövekedett az e termékek iránt az érdeklődés. Tíz évvel ezelőtt még az emberek körülbelül hetven százaléka bizakodott, hogy az állami nyugdíjból meg tud majd élni, mára azonban nyolcvan-kilencven százalékuk érzi azt, hogy saját magának kellene előre gondoskodnia az idős éveiről.

  Baróti Dániel úgy véli, az emberek a magánnyugdíj-pénztárak miatti rossz tapasztalat után a nyugdíjbiztosításban bíznak inkább. A szakértő kiemelte annak fontosságát, hogy előre ki kell kalkulálni, mi az az összeg, amit kényelmesen félre tud tenni valaki.