Írtunk aról, hogy részben feketén foglalkoztatják a külsős polcszervizeseket az egyik nagy áruháznál. A külsősök a gyártók által megbízott szolgáltatónál, illetve annak alvállalkozójánál állnak alkalmazásban, és csak helyileg a munkahelyük az áruház, a fizetésüket nem onnan kapják. Egy egész cégláncolaton keresztül, értékesítést támogató ügynökség és akár több – némelykor bizonytalan hátterű – alvállalkozó közbeiktatásával jutnak munkához a polcpakolók. Vajon tudnak-e róla, és foglalkoznak-e azzal a magukra és jó hírnevükre sokat adó multik, hogyan foglalkoztatják a külsős polcszervizeseket? – írja a 24.hu.

Üzleti titok

Négy gyártótól érdeklődtünk, miként fordulhat elő, hogy a neves multik termékeit olyan munkások pakolják ki a polcokra, akik részben zsebbe kapják a pénzüket.

A Varta-képviselet nem válaszolt, a L’Oréal nem adott információt, a másik két gyártó válaszából pedig az derült ki, hogy ilyen elvileg nem fordulhatna elő. A Johnson & Johnson azt írta, elkötelezettek a jogszabályok, az üzleti etika és az iparági előírások szigorú betartása mellett, minden szolgáltatójukat gondosan választják ki, hogy megfeleljenek a legmagasabb szintű üzleti elvárásoknak. A többi kérdés elől üzleti titokra hivatkozva elzárkóztak. A foglalkoztatással, bérezéssel kapcsolatos kérdéseinket pedig azzal hárították el, hogy az a szolgáltató és személyzete közötti kapcsolat, amibe ők nem avatkozhatnak bele.

A Dr. Oetker fontosnak tartja, hogy egyes áruházakban az általuk megbízott szolgáltató intézze termékeik kihelyezését, mert az értékesítés alappillére a folyamatos termékelérhetőség. Nem átvállalják a polcok töltését, csak támogatást adnak – tették hozzá. Hogy hol vetik be a polcszerviz-szolgáltatást, arról az üzletek értékesítési potenciálja és a folyamatosan mért termékelérhetőségi szint alapján döntenek.

Azt nem árulták el ők sem, mennyit fizetnek a szolgáltatásért, mennyi lehet a munkások óradíja. Viszont jelezték, csak olyan szolgáltató pályázatát fogadják be, aki szerződésben garantálja a törvényes munkavégzést.

Nem tudni, hányan vannak, mennyit keresnek

A KSH munkaügyi statisztikája nem igazít el, abból nem deríthető ki, hány külsős polcszervizes dolgozik a boltokban. Csak a legalább 5 fős cégeknél foglalkoztatott kölcsönzött munkaerőről van adatuk: februárban 850 főt jeleztek.

Megkérdeztük hát az áruházláncokat, mennyire jellemző, hogy külsős munkatársak vannak náluk, és hogyan kezelik őket. A Penny nem válaszolt, a CBA azt írta, tudomásuk szerint a franchise partnerek szinte teljes egészében saját alkalmazottakkal dolgoznak. A többiek válaszait táblázatban foglaltuk össze.

Bolti létszám (fő) Spar Auchan Tesco Aldi Lidl dm Praktiker Ikea Diego
Vevőkiszolgálás 9398 ? 16000 2200 3600 1414 970-980 700-720 700
Diákmunkás 137 ? 600-1500 nincs több száz 200 216 21-36 szezonálisan
Nyugdíjas (szövetkezet) nincs ? ? nincs nincs nincs nincs nincs nincs
Kölcsönzött munkaerő nincs ? ? nincs nincs nincs nincs nincs nincs
Külsős polcszervizes 480 van, nem tudni, mennyi van, nem tudni, mennyi nincs nincs nincs nincs nincs nincs

Eszerint a többségük saját alkalmazottakkal látja el a vevőkiszolgálást, legfeljebb diákmunkást foglalkoztat. De minket az érdekelt, vajon ahol van külsős polcszervizes, ott hányan, hogyan dolgoznak.

A Sparnál összesen 1238 külsős polcszervizes szerepel a nyilvántartásban, de közülük nem biztos, hogy mindenki dolgozott is az áruházakban. A létszámuk hétről hétre változó, az összes áruházat tekintve átlagosan 480 körül lehet. Olyan adatuk nem volt, hogy polcfeltöltők között mennyi a saját és a külsős dolgozók aránya.

A cégnek arról sincs információja, hogy mennyi bért kapnak a külsős polcszervizesek.

Forrás: 24.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ