Átlagosan 3,4 százalékkal emelkedett a tanárok fizetése az életpályamodell bevezetésével – jelentette be Czunyiné Bertalan Judit. A tanárok ugyanakkor azt mondják, csak 2,5 százalékos a változás, sőt, volt, akinek csökkent a fizetése – írja az eduline.hu.

A köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit a pedagógusok világnapján jelentette be, hogy átlagosan 3,4 százalékkal nőttek a tanári fizetések az életpályamodell bevezetése miatt. Emlékeztetett arra, hogy 2013. augusztus és 2014. szeptember között háromszor nőtt a fizetésük.

Az államtitkár beszámolt a modellről végzett kutatásról is. Eszerint a pedagógusok kiemelték, az életpálya fontos, s egyaránt szolgálja az átlátható szakmai előmenetelt és biztosít jobb pénzügyi megbecsülést. Különösen kedvezően fogadták az óvodapedagógusok körében az életpályamodellt. A mesterpedagógusok 93 százaléka, az intézményvezetők 73 százaléka támogatja az életpályát - közölte.

2013-ban béremelést ígért a kormány a tanároknak, ennek az emelésnek a 60 százalékát kapták meg akkor, az ígéret szerint pedig 2017-ig további évi 10-10 százalékkal számolhattak volna. Miközben a 10 százalékról sehol sincs szó, több tanár is azt mondta, a mostani fizetése 2,5 százalékkal nőtt. Az egyikük egy tanároknak szóló Facebook-csoportban jegyezte meg, hogy az emelés annyira sem elég, hogy a háromfős családjával egyszer elmehessen moziba. Egy másik tanár pedig azt mondta, az ő fizetése 5 százalékkal csökkent, de senki sem tudja neki megmagyarázni, hogy miért. Ennyit keresnek a tanárok szeptembertől

Egy tanárnő elmesélt egy történetet, hogy találkozott egy rendőr ismerősével, akiknél szintén volt béremelés, ő nettó 50 ezerrel vihet haza többet havonta, plusz kifizetik nekik a túlórapénzt is. Az ismerőse két napot vállalt a határon a menekültek miatt, az ezért kapott pénzéből pedig meg tudott venni egy új biciklit.

Forrás: eduline.hu