Rosszkor születtek: a gazdasági világválság idején léptek a munkaerőpiacra, az időzítés terhét pedig azóta is nyögik – írja az mfor.hu.

A nyolcvanas években született milleniáloknál senki sincs rosszabb helyzetben, írja a Business Insider a Federal Reserve Bank of St. Louis jelentésének átrágása után. Az USA-ban tapasztalható körülményeket vizsgáló tanulmány ugyanis rámutatott, hogy a fiatal felnőttek ezen csoportja született a legszerencsétlenebb időzítéssel, mely életük jelentős részére rányomja a bélyegét.

A születésük időzítése azért volt a lehető legrosszabb, mert így akkor léptek a munkaerőpiacra, amikor beütött a 2008-as pénzügyi világválság. A jelentés szerint

a '80-as évek milleniáljai 34 százalékkal élnek alacsonyabb anyagi színvonalon ahhoz képest, mint ahogy akkor élnének, ha nem történt volna meg az egy évtizeddel ezelőtti gazdasági összeomlás.

A krach minden korosztályt másként érintett, a '70-es évek szülötteinél a differencia 18 százalékos, a '60-asok szülötteinél pedig 11 százalékos különbséget hozott ki a felmérés.

A '80-as évek millenniáljai akkor léptek a munkaerőpiacra, amikor 10 százalékos volt a munkanélküliség az USA-ban. A fizetések is gyengélkedtek, mert bár a hetvenes évekhez képest az azóta eltelt időben 67 százalékos volt az USA-ban általános béremelkedés, ennek üteménél sokkal jobban nőttek a lakbérek, az ingatlanárak, az oktatás, az egészségügy, a szórakozás - tehát úgy általánosságban az élet költségei. A kérdéses korcsoport általános tapasztalata az, hogy

a drága diploma nem váltható jól megfizetett munkára, így viszont nincs miből törleszteni a tetemes diákhitelt

- illetve mindig ott van a hitelkártya kiaknázásának a lehetősége, de azzal meg csak egyre több tartozást pakol a saját nyakába az ember. A nyolcvanas évek milleniáljai folyamatosan azon dolgoznak, hogy behozzák a lemaradásukat, mást nem is ismernek. (Ez, mint tudjuk, Európában sincs másként.)

A kutatás viszont megcsillant némi reményt a mai harmincasoknak: azzal zár ugyanis, hogy a diplomások magas aránya és a (kényszer)spórolási idő kitolódása miatt elképzelhető, hogy a generáció gazdagodási röppályája egyszer csak elkezd meredeken felfelé ívelni, és később behozzák a lemaradást.

Forrás: mfor.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!