Június elején véget ér a vizsgaidőszak és a középiskolások számára is véget ér a tanév. Vagyis ez egyet jelent azzal is, hogy elindul a diákmunka-szezon. Kíváncsiak voltunk, a nagyobb áruházaknál mennyit lehet keresni diákként, milyen munkakörben alkalmazzák a tanulókat, és egyáltalán hány embert vesznek fel a nyári szezonra – írja a Pénzcentrum.

Alig pár hét, és mind a középiskolás, mint az egyetemisták és főiskolások kiszabadulnak az oktatási intézmények falai közül. A szünidőt viszont a legtöbben nem láblógatással és fesztelen bulizással töltik, sokan munkát vállalnak. Miközben néhány éve még sok diák nehezen talált magának munkát, addig most az a helyzet állt elő, hogy akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek kapkodnak a diákmunkások után.

Így vannak ezzel a kiskereskedelmi áruházláncok is.

A szezonális és egyéb kereskedelmi hatások miatt havonta változik a diákmunkások száma. A tapasztalatok alapján az elmondható, hogy országos szinten nagyjából 600 és 1500 fő között mozog havonta a foglalkoztatott diákok létszáma a vállaltnál

- tudtuk meg a Tescótól. A hipermarketnél a diákok létszáma júniustól folyamatosan növekszik és júliusban éri a legmagasabb számot, ami a normál (nem nyári, vagy nem kiemelt) időszakhoz viszonyítva kb. 80 százalékkal többet jelent.

A legnépszerűbb munkakörök az árufeltöltő illetve a 18. életévet betöltöttek esetében a pénztáros pozíciók, ezenkívül több áruházi munkakörre is alkalmazunk diák munkaerőt. A nem áruházi részlegeken pedig adminisztratív feladatok ellátásában számíthatunk rájuk a központi irodában, a személyügyi adminisztrációs központban, valamint a két logisztikai központunkban is

 - írta válaszában az áruházlánc, amelytől azt is megtudtuk, a diákok betanítása az áruházakban, irodákban a munka megkezdése előtt történik, tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatáson vesznek részt, illetve kapnak a munkakörre vonatkozó tréninget is. A fizetésekkel kapcsolatban megtudtuk, munkakörtől függően, 600-1400 Ft közötti órabérekre lehet számítani a cégnél.

Az Auchannál év közben közel 250 diákot foglalkoztatnak, de ez a szám a nyár folyamán körülbelül a duplájára emelkedik. A nyári szezonon kívül egyébként egész évben több áruházban fogadnak diákokat szakmai gyakorlatra is például a pékségeikben, cukrászataikban, aki pedig nyári munkára jelentkezik, annak sok lehetősége van az irodai adminisztráción át a pénzügyi területen keresztül az árufeltöltésig.

Arra a kérdésre, milyen fizetésre számíthatnak az áruházba jelentkező diákok, az Auchan közölte:

a nyári diákmunkán résztvevők a vállalatnál érvényben lévő bértábla szerinti bért kapnak, nincs hátrányos megkülönböztetés a diákok esetében sem.

Megnéztük az áruház állásajánlatait: az óbudai áruházba keresnek például árufeltöltőt és az induló bruttó bért 234000-ban határozzák meg a próbaidőt követően. Azt írják, ez az összeg a teljesítmény arányában továbbfejlődik. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy a havi bruttó jövedelem magában foglalja az alapbért, különböző pótlékokat, túlórát, prémiumot, és egyéb béren kívüli juttatásokat.

A Sparnál viszont elárulták a bért: munkakörtől függően bruttó 900 és 1050 között mozog az órabér.

Januártól áprilisig 137 diák dolgozott az áruházlánc magyarországi üzleteiben, a májustól augusztusig tartó szezonban még plusz 70 diákmunkással számolnak, és a tanulók többnyire árufeltöltői munkát végeznek.

A Lidl szűkszavúbban nyilatkozott, sem pontos számot, sem pontos összeget nem tudtunk meg. Az kiderült, hogy a diszkontlánc országszerte több száz diákot foglalkoztat áruházaiban és raktáraiban, bolti és raktári dolgozó munkaköröken, ezen túlmenően a vállalat központjában adminisztratív területen is együttműködik diákokkal. Ahogy a többi áruházban, úgy a Lidlnél is megugrik a diákmunkások száma a nyári szünidőben, viszont ez elsősorban a Balaton és a Velencei tó környékén mutatkozik meg. Az ország más területein a létszám jelentősen nem mutat változást.

Az Aldi is válaszolt kérdéseinkre. A diszkontlánc elárulta, a cég humánerőforrás stratégiája főállású munkavállalókra fókuszál, akik jellemzően részmunkaidőben végzik munkájukat az áruházláncnál. Éppen ezért kevés diákot foglalkoztatnak, számuk nem éri el a 30 főt, ami a teljes létszám kevesebb mint 1 százaléka.

A diákokat szövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk, kétharmaduk pedig a logisztikán, a többiek a könyvelésen, értékesítésen, illetve a HR-osztályon belül kapnak feladatokat. Jellemzően adminisztratív jellegű munkát végeznek, az igazgatáson ezek a postázás, a postabontás, a lefűzés, az adatrögzítés, míg a raktárban áru-összekészítéssel, takarítással, sorelőkészítéssel, eseti jelleggel pedig göngyöleg válogatásával és címkézéssel foglalkoznak - írták megkeresésünkre.

Ezt keresik a diákok

A nyári időszakban jelentősen növekszik a kisegítői-raktári-bolti-munkákra jelentkezők száma

 - tudtuk meg Molnár Gábortól, az Y Generáció Iskolaszövetkezet munkatársától. A Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője, Bor Katalin is kiemelte, hogy nyáron a diákok a különböző fizikai munkákat, mint az árufeltöltés vagy raktári kisegítés is szívesen elvállalják.

Nagy is a kereslet rájuk, az összes, általunk megkeresett iskolaszövetkezet kiemelte, aki szeretne dolgozni a nyáron, annak bőven van lehetősége. Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője közölte, a könnyű fizikai munkák esetében az órabérek általában bruttó 1000 forintról indulnak, vagyis ezzel érdemes számolnia a diákoknak.

Forrás: Pénzcentrum

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!