Szűk egy hetük maradt a a Szép-kártya-birtokosoknak arra, hogy felhasználhassák a még meglévő, összesen mintegy 2,4 milliárd forintnyi 2016-os juttatást idei nyaralásukhoz – hívta fel a figyelmet az OTP-csoport.

Ez azt jelenti, hogy még naponta 238 millió forintot kell felhasználniuk valamilyen rekreációs lehetőség kifizetésére a munkavállalóknak, különben a hónap végén elbukják a béren kívüli juttatásként kapott összeget.

Legutóbb, a pünkösdi hosszú hétvégén 145 millió forinttal csökkent a rövidesen lejáró összeg nagysága. A májusi hosszú hétvégék nagyot lendítettek a Szép-kártyás költekezésen: a két évvel ezelőtt feltöltött 77,2 milliárd forint 97 százalékát mostanra már felhasználták a pihenni vágyók.

A BDO Magyarország tanácsai szerint a kártyatulajdonosok a szolgáltatók online felületén regisztrálva egyszerűen ellenőrizhetik, hogy egyenlegüknek mekkora része jár le május végéig.

A regisztráció során megadott e-mail-címre a szolgáltatók automatikusan küldenek tájékoztatást a közelgő lejáratról és az érintett összegről egyaránt. Nagyobb fennmaradó összeg esetén célszerű belföldi szállásra költeni az összeget, ez a szolgáltatás ugyanis (a fürdőszolgáltatáshoz hasonlóan) mindhárom alszámláról (szállás, vendéglátás, rekreáció) fizethető.

Érdemes azt is tudni, hogy a juttatás többek között uszodákban, fürdőkben, különböző kulturális eseményeken, sőt bizonyos gyógyászati szolgáltatóknál is felhasználható. A jó idő beköszöntével a kisebb fennmaradó összegek felhasználhatók állatkertben, vidám- és szabadidőparkokban, de akár táboroztatás, lovasoktatás vagy sporthorgászat is fizethető ebben a formában.

Magyarországon ma több mint 14 ezer szálláshelyen, 23 ezer vendéglátóhelyen és 18 ezer rekreációs helyen fogadják el fizetőeszközként a Szép-kártyát – a fenti számsorban a többféle szolgáltatást kínáló elfogadóhelyek többször is szerepelnek.

A szaktárca áprilisban elfogadott rendelete időben is rugalmasabbá teszi majd a Szép-kártya juttatások felhasználását: a jövőben a kibocsátó pénzintézetek a fel nem használt összegeket nem emelik le a számlákról, csupán havonta legfeljebb 3 százalékkal csökkentik. Ezt a rendelkezést azonban csak a 2019-ben lejáró juttatások esetében fogják elsőként alkalmazni.

Forrás: Magyar Idők

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!