Az elmúlt pár évben rendre arról számoltunk be, milyen jó hozamokat értek el tagjainknak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak, de ez a jó sorozat most véget ért: az MNB legfrissebb adatai szerint 2018 első negyedévében az önkéntes és magánkasszák is negatív hozamot értek el tagjaiknak, különösen a magánnyugdíjpénztárak, ahol a magasabb részvénykitettségnek most meglett a böjtje – írja a Portfolio.

 Nőtt a taglétszám az önkéntes kasszáknál

A legfrissebb adatok szerint március végén összesen 1,14 millió tagja volt az önkéntes pénztáraknak, ami mintegy 2500 fővel több, mint tavaly december végén, 2017 első negyedévéhez viszonyítva pedig gyakorlatilag stagnálásról beszélhetünk.

Az idei első negyedévben 27,4 milliárd forintnyi tagdíjbevétel érkezett az önkéntes kasszákhoz, ebből több mint 22 milliárdot az egyéni tagok fizettek be, ami 80% feletti hozzájárulási arányt jelent.

Az MNB statisztikáiból kiderül az is, hogy tavaly összesen 9,7 milliárd forintot kaptak vissza a pénztártagok SZJA-visszatérítés keretében az államtól.

Csökkent a vagyon és a hozamok is

Az idei első negyedévben a piaci történések a nyugdíjra gyűjtők vagyonát sem kímélték, a részvénypiaci turbulencia, az emelkedő hozamok és a geopolitikai feszültségek a befektetési eredményben is kiütköztek, ami március végén közel 12 milliárd forintnyi mínuszban zárt. Ennek hatására az önkéntes pénztári portfóliókban kezelt vagyon is csökkent a tavaly év végi 1392 milliárdról 1382-re. A befektetési veszteség vagyonarányosan 0,9%-os negatív hozamnak felel meg.

 Az önkéntes pénztárak portfóliójában az idei első negyedévben sem történt érdemi változás, továbbra is a döntően magyar állampapírokat tartalmazó kötvényrész bír a legnagyobb, közel 64%-os aránnyal, ezt a befektetési jegyek követik 26%-kal, míg a részvények csupán 5,4%-ot tesznek ki.

A magán-nyugdíjpénztári tagok még többet vesztettek

Az már nem újdonság, hogy negyedévről negyedévre csökken a magán-nyugdíjpénztári tagok száma, március végén a tagok 56,7 ezer főt tettek ki, ami pár száz fős csökkenés tavaly decemberhez, és több mint ezer fős csökkenés az egy évvel ezelőtti taglétszámhoz képest. Mindeközben az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés miatt kiutalás összege az első negyedévben meghaladta az egymilliárd forintot, legutóbb 2016 második negyedévében volt hasonlóan magas a kiutalási összeg.

Az önkéntes pénztárakhoz hasonlóan a magánnyugdíjpénztárak befektetési tevékenysége is mínuszban zárta a negyedévet, így a december végi közel 250 milliárdos portfólió 250,5 milliárdra csökkent. A magánkasszák esetében a vagyonarányos hozamcsökkenés meghaladta az önkéntes kasszákét mínusz 1,33%-kal. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a magán-nyugdíjpénztári portfólión belül a részvények sokkal nagyobb arányt képviselnek.

A magánnyugdíjpénztárak esetében is a kötvények vannak túlsúlyban a portfólión belül, de ez esetben a részvények 16%-os súllyal bírnak, szemben az önkéntes kasszáknál mért 5,4%-kal, így nem csoda, ha az év első hónapjaiban látott részvénypiaci kilengések a magán-nyugdíjpénztári befektetéseket jobban megviselték.

Forrás: Portfolio

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!