Mindössze a háztartások harmada van felkészülve valamilyen váratlan kiadás finanszírozására, tehát komoly problémát okozna ezeknek a háztartásoknak például egy háztartási gép nagyobb javítása, cseréje, vagy a munkából átmeneti kiesés miatti anyagi nehézség, vagy váratlan betegség – írja az Index.

A magyar társadalom összességében mintegy kétharmada úgy érzi, hogy nincs anyagilag felkészülve, ha kisebb váratlan kiadást kellene finanszíroznia.

Ez pedig alapvető probléma, mivel ez olyan kiszolgáltatottságot jelent, ami növeli a társadalmi félelmeket.

Az, hogy mekkora tartalék lenne elegendő, háztartásonként eltérő. A Policy Agenda által készített kutatás eredményei szerint a háztartások szintjén

a kisebb váratlan kiadások fedezetére nagyságrendileg átlagosan 300 ezer forintra lenne szükség.

Ekkora összegnek kellene rendelkezésre állnia ahhoz, hogy ne rendítse meg egy ilyen eset a családi költségvetést, ne kényszerüljön arra, hogy külső forráshoz kelljen nyúlnia.

A kívánatos megtakarítási szintet az is befolyásolja, hogy mennyien élnek az adott családban. Ez az összeg

  • egy-két fős háztartásban 257 ezer forint,
  • a három-négy fős esetében már 359 ezer forint.
  • Érdekes módon az 5 fős, és ennél nagyobb háztartásoknál csökken ez az összeg 284 ezer forintra.
Településtípusok esetén is jelentős különbségek vannak. Míg a budapesti háztartások 334 ezer forintos kívánatos szintet jelöltek meg, addig a községekben ez lecsökken 257 ezer forintra. A majdnem 25 százalékos különbség önmagában nem magyarázható az árakkal, sokkal inkább egy anyagi pozícióval van összefüggésben.

Ennél is nagyobb különbség van iskolai végzettség alapján. Azok a megkérdezettek, akik legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkeznek 176 ezer forintos kívánt tartalékot jelölnek meg, míg a diplomások 359 ezer forintot mondtak. Ugyanígy, ha nem is ekkor mértékben, de különbség van az aktív dolgozó (321 ezer forint) és a nyugdíjas (237 ezer) háztartások között.

Önmagában nem is az a legfontosabb, hogy egy háztartás mekkora elvárt tartalékot gondol elégségesnek, sokkal inkább az a kérdés, hogy ez rendelkezésre áll-e számára. Ebben a tekintetben szomorú képet fest a társadalom.

Mindössze a háztartások 34 százalék mondta azt, hogy van akkora megtakarításuk, ami elegendő a kisebb váratlan kiadások finanszírozására.

Ez az arány a fővárosban élőknél 38 százalék, a községekben pedig 30 százalék. Az sem meglepő, hogy az egy-két fős háztartások 36 százaléka, míg az öt, vagy annál nagyobbaknak 24 százaléka mondta, hogy van akkor tartaléka, amelyet elvárt megtakarításként jónak tartana.

Forrás: Index

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!