Az Auchan és és a szakszervezet megállapodott, hogy október 1-től a vállalat átfogó bérfejlesztést hajt végre az áruházi munkakörökben. Az áruházlánc ezzel mintegy 1,2 milliárd forintot fektet be a meglévő és a leendő munkatársak bérfejlesztésébe az elkövetkezendő egy évben – írja a HVG.

Az eddig megszokott január 1. helyett már október elsején életbe lépett az Auchan éves bértárgyalásain kialakított béremelés, ami még sosem volt akkora mértékű, mint idén. Az Auchan Magyarország Kft. 2015. szeptember 18-án egyeztetést kezdeményezett szociális partnereivel folytatott tárgyalások nyomán átlagosan 10 százalékkal emeli az áruházi dolgozók fizetését. Az elfogadott bérfejlesztésre az Auchan 1,2 milliárd forintot fordít bérfejlesztésre már 2015 októberétől.

„Az Auchan volt az első a kereskedelmi ágazatban jelen lévő multinacionális vállalatok közül, amely reagált az ágazatban jelenleg tapasztalható alacsony jövedelmekre. Felismerte, hogy annak érdekében, hogy a munkavállalókat meg tudja tartani, elengedhetetlen a bérek rendezése. Ez válasz egyben arra is, hogy a vasárnapi bezárás következtében a munkavállalók jövedelméből kiesett vasárnapi pótlékot hogyan pótolja, és megoldja a szakemberhiányt az áruházakban" – mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Az újonnan belépő dolgozók akár három, de legkésőbb hat hónap múlva további béremelésre és prémiumra lesznek jogosultak. A többszintű prémium rendszeren és a béren kívüli juttatásokon felül, az Auchan Magyarország szociális védőhálót is biztosít munkatársainak, és nehéz helyzetekben is a munkavállaló és annak családja mellé áll. A már említett béren kívüli juttatások és a prémiumrendszer mellett, a hazai kiskereskedelmi szektorban egyedülálló részvényesi program is a dolgozók rendelkezésére áll, mellyel a munkatársak részvényeseivé válhatnak a vállalatnak.

Forrás: HVG