Mind a négy magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetők aránya a 70 százalékos minimumot szeptemberben a kasszák honlapjain közzétett információk szerint. A pénztárak azonban még mindig nem tudnak a nyugdíjkorhatárt elért tagjaik számára járadékot fizetni – írja az Origo.

A Magyar Nemzeti Bank törvényi kötelezettségének megfelelően a szeptember 30-i - és az azt megelőző hónapok - adatainak ismeretében áttekinti, hogy a hazai piacon tevékenykedő magánnyugdíjpénztárak megfelelnek-e a 70 százalékos tagdíjfizetési szabálynak - mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszűnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken. 

Egy példán levezetve ez azt jelenti, hogy ha áprilisban 60, májusban 70, júniusban 75, júliusban 75, majd augusztusban 80, végül szeptemberben újra 60 százalék a fizetők aránya, akkor a hat hónapos átlag pont 70 százalék.

Átlagot számolnak

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy - egyes téves korábbi sajtóhírekkel ellentétben - akár két egymást követő hónapban is 70 százalék alatt lehet a fizető pénztártagok aránya, ha az azt követő vagy megelőző hónapokban ezt ellentételezve jóval magasabb volt ez a mutatószám. Ha viszont egymást követő két hónapban az előbbiek szerint számított 6 hónapos átlag 70 százalék alá esik, az MNB-nek vissza kell vonnia az érintett magánnyugdíjpénztár tevékenységi engedélyét  az Mpt. előírása alapján, a pénztár közgyűlésének pedig döntenie kell a végelszámolásról - mondta Binder István.

Nem tudnak járadékot fizetni

A magánnyugdíjpénztárak még mindig nem tudnak járadékot fizetni azoknak a tagoknak, akik elérték a nyugdíjkorhatárt. Az MNB több alkalommal jelezte az érintett magánnyugdíjpénztáraknak, hogy a hatályos jogszabályok alapján járadékszolgáltatást 100 millió forint tartalék megképzése esetén, illetve biztosítótól vásárolt biztosítástechnikai járadék vásárlása esetén nyújthatnak. De ilyen szolgáltatása nincs a biztosítótársaságoknak. 

A Horizont Magánnyugdíjpénztár a honlapján azt írja, a pénztár tagjai részére biztosítóintézettől vásárolt járadékszolgáltatást kíván biztosítani. A járadékszolgáltatást teljesítő biztosítót a pénztár, illetve szolgáltatást igénybe vevő tag egyaránt kiválaszthatja. A biztosítóval a járadék szolgáltatására vonatkozó szerződést a pénztár köti meg, illetve eljár az érintett tag nevében.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár azt írja, a pénztár állásfoglalás-kérést nyújtott be az MNB-hez a járadékszolgáltatás megkezdéséhez szükséges jogértelmezéssel kapcsolatban. Ők is valamelyik biztosítótól szeretnék megvásárolni az előírt járadékszolgáltatást. De jelenleg nincs tudomásuk a biztosítási piacon olyan járadékszolgáltatóról, akitől járadékot lehetne vásárolni - írja a Budapest Magánnyugdíjpénztár.

Kutiné Csurgai Ágota, a Szövetség Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója az Origónak azt mondta, ők sem tudnak járadékot fizetni, patthelyzet van még mindig - tette hozzá.

Forrás: Origo