Elleste a MÁV toborzási praktikáját a BKV. A közlekedési vállalat az 1-es villamoson próbál villamos járművezető képzésére, 8 általánossal rendelkező hallgatókat becsalogatni. A képzés fél éves, de már a tanfolyam ideje alatt is jár fizetés – írja a Pénzcentrum.

Stílszerűen HÉV-eken toboroz HÉV vezetőket, azaz járművezető tanulókat a MÁV - számoltunk be róla még tavaly decemberben, de úgy tűnik, hogy a toborzási praktika a BKV HR-eseinek figyelmét is felkeltette. A közlekedési vállalat az 1-es villamoson próbálkozik hasonlóval. Utazó riporterünk szúrta ki az alábbi hirdetést, amely szerint a "BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság, Villamos Üzemigazgatóság, Villamos Forgalmi Főmérnökség villamos járművezető tanuló munkakörbe felvételt hirdet."

A hirdetmény szerint a jelentkezőktől alapelvárás az erkölcsi bizonyítvánnyal igazolt büntetlen előélet, a betöltött 20. életév, illetve a 8 általános iskolai végzettség. Érdekesség, hogy a MÁV-nál kicsit komolyabban veszik az előképzettséget, a HÉV vezetőfülkéibe ugyanis csak középfokú iskolai végzettséggel lehet bejutni. Az persze a BKV-nál is előnyt jelent, ha a jelentkező rendelkezik érettségivel (vagy magasabb iskolai végzettséggel), illetve érvényes járművezetői engedéllyel, na meg vasútszakmai gyakorlattal. Azt viszont a BKV felhívásában is leszögezik, hogy vannak kizáró tényezők is. Mint írják, a jelölt nem vehető fel:

  • Orvosi alkalmatlanság esetén (színtévesztés, nem kezelt magas vérnyomás, többdioptriás szemüveg szemtengelyferdüléssel; pozitív drogteszt)
  • Akinek rendezetlen pótdíjtartozása áll fenn a BKV felé az előszűrőre történő visszahívás napjáig.
  • Aki korábban a BKV-tól rendkívüli felmondással vagy végkielégítéssel távozott.

A jelentkezés elvileg folyamatos, mint írják: "tanfolyamokat folyamatosan indítunk, ezek időtartama kb. 6 hónap" (a honlapon 7 hónap - a szerk.), a felhíváson szereplő internetes oldalon viszont most a következő üzenet fogadja a regisztrálni készülőket: "A következő tanfolyamra a jelentkezés lezárult, karbantartás miatt a regisztráció 2018.03.14. 16:00-ig átmenetileg nem üzemel!" A honlap tanúsága szerint idén még 3 csoport indul (a legkorábban a 4. csoport, amelynek jelentkezési határideje május 13.), de van már meghirdetve 2019-re is képzés.

Aki bejut a képzésre, az komoly támogatásra számíthat. Amellett, hogy a BKV az ismeretek elsajátításához szükséges tankönyveket, jegyzeteket, dokumentumokat biztosítja a tanulók számára, a hallgatók még fizetést is kapnak. Azt viszont a vállalat a hirdetésben leszögezi, hogy a tanfolyam alatt más főállású munkaviszony nem tartható fenn. A tanfolyam alatti bérezési struktúra a következő:

  • A tanfolyam elméleti része alatt bruttó 180 000 Ft
  • A tanfolyam gyakorlati része alatt bruttó 217 500 Ft

Csak összehasonlításként, a MÁV a HÉV járművezető tanulóknak havi bruttó 180 500 forintos bért határozott meg a tanfolyam idejére. A MÁV-nál viszont az évi bruttó 230 ezer forintos cafeteriára is jogosultak a hallgatók, továbbá egy ösztöndíj program keretében akár havi 50 ezer forinttal is kiegészíthetik az alapbért az arra jogosult tanulók. Ha első ránézésre a MÁV ajánlata nem győzött meg, azzal valószínűleg nem vagy egyedül, hiszen ajánlatuk nagyjából a mai magyar minimálbér szintje, ne felejtsük el azonban, hogy ez egyelőre csak az oktatási fázisra vonatkozik. Arról, hogy mennyit keresnek a BKV-nál a járművezetők, "Sofőröket keresnek Magyarországon: 400 ezres fizetés, azonnali kezdés" c. cikkünkben olvashatsz.

Forrás: Pénzcentrum