Az Adózóna kalkulátora a biztosítási jogviszonnyal rendelkező munkavállaló betegség miatti kereső képtelenségének idejére eső táppénz napi összegét számolja ki, beleértve a fekvőbeteg ellátás esetén érvényes napi táppénz összegét is.

Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt keresőképtelenné válik. Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

A betegség miatti keresőképtelenség munkaviszony esetén az első 15 munkanapjára – kivéve a veszélyeztetett terhességet – nem táppénzt, hanem betegszabadságot vehet igénybe az arra jogosult munkavállaló. A táppénz a betegszabadság lejártát követő naptól jár. Továbbá táppénz vehető igénybe a gyermekek szoptatása, illetve ápolása címén. Veszélyeztetett terhes már a keresőképtelenség első napjától táppénzt kap.

Táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át. A táppénz általában minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot.

2018. január 1-jétől a minimálbér havi 138 ezer forint, ezért a táppénz maximális napi összege 9200 forint.

Kérjük, hogy a kalkulátor használatakor az alábbi szabályokat vegye figyelembe.

A táppénz összegének megállapítása

1.)      Ha a biztosítási idő a táppénzre való jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, a táppénz alapját a táppénzre jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban, az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. Amennyiben Önnek van 180 naptári napra jutó jövedelme, akkor ennek teljes összegét írja be a kalkulátorba. 

2.)      Ha a biztosított az 1.) pontban meghatározott időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, azonban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, és van legalább a táppénzre való jogosultság kezdő napjától 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a táppénz naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján kell megállapítani. Amennyiben Önnek a fentiek alapján van 120 naptári napra jutó jövedelme, akkor ennek teljes összegét írja be a kalkulátorba.

3.)      Ha a biztosított a 2.) pont szerinti időszakban nem rendelkezik 120 naptári napi jövedelemmel, de a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya, a táppénz naptári napi alapját a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján kell megállapítani.

4.)      Ha a biztosított a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően nem rendelkezik 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonnyal, táppénz naptári napi alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz naptári napi alapja a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem.

5.)      Ha a biztosított a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától a táppénzre jogosultságot közvetlenül megelőző év első napjáig terjedő időszakban azért nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, mert legalább 180 napig táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben/csecsemőgondozási díjban, vagy gyermekgondozási díjban – kivéve a méltányosságból megállapított ellátásokat – részesült, a táppénz naptári napi összegét az utolsóként megállapított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani, ha az a szerződés szerinti jövedelménél kedvezőbb.

Naptári napi átlag megállapításánál 180 napi folyamatos biztosításban töltött időként a Tbj. törvény 5. §-ában meghatározott biztosításban töltött napokat lehet figyelembe venni. E szabály alkalmazásában a biztosítás akkor tekinthető folyamatosnak, ha a biztosítási jogviszonyok között és jogviszonyokon belül 30 napnál hosszabb megszakítás nincs.

A kalkulátor által kiszámolt táppénz összege tartalmazza a személyi jövedelemadót is.

Kalkulátorunkkal itt számolhat!

Forrás: adozona.hu