Tavaly több mint 60 ezer gyerekes család mulaszthatta el időben leadni adóelőleg-nyilatkozát a munkáltatónál. Ők is megkapják az év elejére járó családi pótlékot, de csak utólag, az idén beadott adóbevallás alapján. Az adóhivatal (NAV) egy alkalmazással segíti a zökkenőmenetesebb ügyintézést – írja az azenpenzem.hu.

Míg 2017 áprilisában mintegy 791 ezer szülő érvényesített családi kedvezményt, addig januárban csak 729 ezer – tette közzé a nemzetgazdasági tárca (NGM). Mint hangsúlyozták: az év első hónapjaiban több tízezren (tavaly ez 62 ezer családot jelentett) felejtik el igénybe venni a családi kedvezményt.  Ismételten figyelmeztettek arra, hogy érdemes minél korábban leadni az adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltatónál, mert a kifizető csak így tudja a fizetést a kedvezmény összegével növelten utalni. 

Annak tehát, aki még nem adta le adóelőleg-nyilatkozatát, minél előbb érdemes pótolni. Az év elejei adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, de az csak a következő adóbevallásban kérhető vissza. A 2017-ben késlekedőt így csak az idén tavasszal, azok pedig az idén „aludtak el”, csak 2019-ben számíthatnak a nekik járó pénzre.

Az NGM szerint a legnagyobb összeggel - közel 320 milliárd forinttal - idén számolhat a legális munkát végző 1,1 millió szülő. Háromszázezer személynek a családi adókedvezménynek köszönhetően egy fillér adót sem kellett fizetnie. A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családoknak 35 ezer, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent.

Arról, hogy mi a helyzet a családi pótlékkal, ha leérettségizett a gyerek, részletes itt írtunk

Forrás: azenpenzem.hu