A legolcsóbb iPhone 6 modell árát és az egyes országok fővárosainak egy órára vetített átlagkeresetét vette alapul a svájci bank, hogy megnézzék: melyik országban menyit kell dolgozni egy Apple-telefon megvásárlásáért? A magyar adat nem túl szívderítő – olvasható a HVG-ben.

Az iPhone-ok a különböző árképzés és adópolitika miatt világszerte más-más összegért szerezhetők be. Ráadásul az egyes országokban, sőt azon belül az egyes városokban mért átlagfizetések között is bőven vannak különbségek. A két mutató összhatása radikális különbségeket eredményez: a UBS elemzése szerint míg Svájcban 20 órába telik megkeresni az iPhone árát és New Yorkban is összejön három munkanap (24 óra) alatt, Londonban és Párizsban például már egy hétnél is többet kell érte dolgozni (41-42 órát).

A Dél-afrikai Köztársaság legnépesebb városában, Johannesburgban még rosszabb a helyzet, ott 87 órát kell dolgozni ahhoz, hogy a keresetért cserébe valaki vehessen egy 16 GB-os iPhone-t. Moszkvában 158 órát, azaz közel egy hónapot kell végigdolgozni. Kijevben 627 órányi, azaz három hónapnál is több átlagfizetésből jön ki egy iPhone.

A magyar reformok működnek

Budapesten 219 órán át, munkanapokban számolva közel öt héten át kell dolgozni azért, hogy valaki vehessen egy iPhone-t – persze úgy számolva, hogy közben semmi másra nem költ. (Ugyanez a helyzet egyébként Bukarestben is.) Bár a készülék ára országon belül ugyanaz, de a fizetések nem, ezért például Borsodban 361 óra alatt kereshető össze egy iPhone ára, a legrosszabbul álló Békés megyében pedig 388 óra alatt. Ez utóbbi 48 munkanapot jelent, amelynél már az indiai Mumbai is jobban áll: az ott dolgozók 44 munkanap után már indulhatnak a boltba.

Forrás: HVG