Bár meglepő és rendkívüli tettnek tartottuk volna, a kormány mégis megteszi: minden jel arra utal, hogy idén nem emelik a közfoglalkoztatottak bérét. Vagyis miközben „szárnyalnak” a bérek, a nyugdíjasok járandósága sem veszít idén értékéből, a közmunkások veszteséget fognak elszenvedni a választási évben – írja az mfor.hu.

Hiába választási év 2018, úgy tűnik, a kormány a közmunkásokkal egyáltalán nem törődik, még annyira sem, mint az elmúlt években tette. Korábban Pintér Sándor belügyminisztert kérdezték az idei közfoglalkoztatási bérek várható alakulásáról, aki inkább kitérő választ fogalmazott meg a konkrétumok helyett. Ennek apropóján kifejtettük, miért is tartanánk meglepő húzásnak, ha a kormány nem emelné a közfoglalkoztatottak bérét. Az okok között a költségvetési mozgástér és a választási év mellett azt is megemlítettük, hogy ilyen lépésre eddig még nem volt példa az Orbán-kormány regnálása alatt. Hiába azonban érvek, a kormány mégsem nyúl a közmunkás bérekhez.   

 A Belügyminisztérium közfoglalkoztatással foglalkozó oldalára feltöltött dokumentum szerint ugyanis a közfoglalkoztatásban dolgozók bére 2018-ban ugyanannyi lesz, mint 2017-ben volt. Vagyis

  • a közfoglalkoztatási 8 órás bér bruttó 81 530 forint marad, 
  • a közfoglalkoztatási garantált bér pedig 8 órás munkaidőben  bruttó 106 555 forint.

Ezzel pedig még jobban nő a közmunkás bér leszakadása a minimálbérhez képest. Idén már „csak” 59,1 százaléka lesz, miközben tavaly az állami foglalkoztatási programban dolgozók a kötelezően adandó legkisebb bér 63,9 százalékát kaphatták kézhez. 2011-ben az arány 77,6 százalék volt.

A minimálbér és a közmunkás bér közötti jelentős differenciára a kormány szerint azért van szükség, mert a magasabb minimálbér is egyfajta motivációs eszköz a közmunkások számára. Pedig ma már a közmunkások döntő része nem lustaságból, sokkal inkább a lehetőségek hiánya miatt kényszerül a közfoglalkoztatásban dolgozni.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, pontosan mi áll a döntés hátterében, amint megérkezik a válasz, frissítjük vele a cikkünket.

A kormány tehát úgy döntött, hiába van választási év, hiába emelkednek a nyugdíjak, hiába szárnyalnak a fizetések, jelentős mértékben emelkedik a minimálbér is és mindezzel párhuzamosan gyorsuló inflációra lehet számítani, a közmunkásoknak meg kell elégedniük azzal, amit tavaly is kaptak. Az összeg hiába marad változatlan (nettó 54, illetve 71 ezer forint), kevesebbet fog érni a fizetés a 2,7 százalékos infláció miatt (ennyit vár a kormány 2018-ra): reálértéken csökkennek a közmunkás bérek 2018-ban.

Forrás: mfor.hu