Örülnek a mentősök a béremelésnek, de sok esetben így sem éri el a törvényes bérminimum szintjét – erről beszélt Kusper Zsolt az ATV Start című műsorban. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint nem rendhagyó, hogy akár 3 műszakban is dolgozik valaki, csak azért, hogy eltartsa a családját. Mindeközben akadnak helyzetek, amikor még a vécépapírt is maguknak kell biztosítaniuk. „Sürgősségi ellátásra szorulnak”, és a Független Egészségügyi Szakszervezet sztrájkjához is csatlakoztak.

Kusper Zsolt azzal kezdte az ATV Start című műsorban, hogy örülnek az emelésnek, de „egyik szemünk nevet, a másik meg sír”. A kérdésre – miszerint mennyit keres ma Magyarországon egy mentődolgozó – azt mondta: 110-130 ezer forint körül van az, amit hazavisz. Halljuk a bruttó árakat – folytatta –, de az, amit ők keresnek, abban a pótlékok is benne vannak: sürgősségi pótlék, délutáni pótlék, éjszakai pótlék, és esetenként a mozgóőrség pótlék is. „Kerek bért kapunk így, de még így sem lehet egy bérből megélni” – fogalmazott.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke

Euróra átszámolva egy magyar mentős 450-470 euró között kap, míg bécsi társa ugyanazért a munkáért 2-3 ezer euró közötti összeget vihet haza – ment a matek a stúdióban. Az elnök ezt nemcsak döbbenetesnek, de szégyenteljesnek is tartja, mert a magyarországi mentődolgozóknak 2-3 állást kell vállalniuk, hogy családot tartsanak el, és hitelt tudjanak fizetni.

Olyan is van ugyanakkor, aki délelőtt mentőzik, délután már mosogat, vagy éppen elmegy segédmunkásnak, festőnek. „Valahogy meg kell, hogy éljenek” – teszi hozzá csalódottan.

Elmondása szerint családias légkör uralkodik a mentőállomásokon. Ismerik egymást, és próbálnak egymásra figyelni. A saját és az ismerőseiktől kapott bútorokkal próbálják otthonossá tenni, hiszen ezeket nem a mentőszolgálat biztosítja számukra. Esetenként a környezetükben élő vállalkozó segít nekik. Egyik kérdésre azt is megerősítette az elnök, hogy sok esetben még a vécépapírt is maguknak viszik be.

Arról is beszélt, hogy folyamatosan hiány van a rendszerben a mentődolgozókból.

Nem is olyan régen a Független Egészségügyi Szakszervezet helyezett kilátásba egy sztrájkot, ők is bérkövetelést fogalmaztak meg. Elmondta, hogy hétfőn egy levélben szolidaritásuktól biztosították őket, sőt csatlakoznak is a FESZ-hez. „Az az álláspontom, hogy az egészségügyben dolgozók mentésre szorulnak, ha tetszik, ha nem. Vagy másképpen kifejezve: sürgősségi ellátásra szorulnak” – fogalmazott. 

Forrás: atv.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ