Tudja, mi az a Robin Hood-index? Az az összeg, amit minden egyes szegény ember kapna, ha az ország leggazdagabb embere felosztaná a teljes vagyonát közöttük. Az adatok szerint a sherwoodi erdő Cipruson zöldellne a legszebben, de a svédek is jól járnának – írja a HVG.

A Bloomberg kiszámította 42 ország úgynevezett Robin Hood-indexét. Vettek 42 egymástól gazdaságilag és demográfiai szempontból is teljesen különböző országot, majd megnézték, hogy ha a leggazdagabb ember magánvagyonát felosztanák a szegények között, akkor mennyi pénzt kapnának a rászorultak fejenként.

Ha Bill Gates holnap úgy dönt, hogy lemond a teljes vagyonáról és odaadja a legszegényebbeknek az Egyesült Államokban – a lakosság 15 százalékának –, akkor azok egyszeri támogatásként 1736 dollárt – azaz 468 ezer forintot – kapnának. (Bill Gates becsült vagyona 86 milliárd dollár, és az Egyesült Államokban 47 millió szegény él.)

Nyilvánvalóan rosszabbul jönnek ki a számításból India szegényei. India leggazdagabb embere Mukesh Ambani, vagyona 22 milliárd dollár, ez több mint tizenhárom milliószor nagyobb összeg, mint az egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP). Ráadásul India lakosságának 30 százaléka szegény, így ha Ambani vagyonát felosztanák köztük, akkor fejenként csak 59 dollárt kapnának –  igaz, ebből a pénzből 118 féle, darabonként 50 centbe kerülő élelmiszer, gyümölcs is kijön.

A ciprusi és svéd szegényeknek lenne a legjobb

A képlet tehát egyszerű, ott a legkedvezőbb az index, ahol nagyon gazdag a leggazdagabb  ember, de kevés a szegény. Ezek alapján Cipruson járnának a legjobban a szegények, mert ott 45,9 ezer dollár, vagyis 12,3 millió forint ütné a markukat, Svédországban pedig 33,1 ezer dollár, azaz 8,9 millió forint jutna minden egyes szegénynek.

Ciprus azért jött ki ilyen jól az összehasonlításból, mert az ország lakossága csak 1,1 millió fő, és döntő részük viszonylagos jólétben él, míg Svédországban az egyik legmagasabb az egy főre jutó GDP, így a leggazdagabb ember, az IKEA-alapító Ingvar Kampard 45 milliárd dolláros vagyonát csak alig több mint egymillió ember között kellene felosztani.

Magyarországon a legutolsó adatok szerint Csányi Sándor a leggazdagabb ember, 165 milliárd forintosra becsült magánvagyonnal rendelkezhet. Ha úgy számolunk, hogy 3,3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, és az OTP-vezér felosztaná a teljes vagyonát a szegények között, akkor fejenként 50 ezer forinthoz jutnának.

Forrás: HVG