Táblázatokban közölte a NAV a 2012-2018 közötti minimálbér és garantált bérminimum összegeket, amely segítségül szolgálhat a járulékok kiszámításához – írja a napi.hu.

Táblázatokba rendezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogyan emelkedtek a legkisebb kötelező bérek az elmúlt hat év során. A hatóság közzé tette azokat a töredékadatokat is, amelyek a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyoknál a közterhek megállapításához fontosak lehetnek.

Számos adózási alapnál is fontos a minimálbér összege, de a járulékfizetésnél szintén ezt veszik gyakran alapul. Például az egészségbiztosítási járulék alapja a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér 30 százaléka, míg a járulék összege a minimálbér 30-ad része. Továbbá a nyugdíjjárulék alapja nem lehet kevesebb, mint a minimálbér 30-ad része.

 

A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy a TEÁOR által meghatározott, bizonyos középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak esetén a garantált bérminimumot kell alkalmazni.

A bérminimum jövőre ismét jelentősen megugrik - legalábbis a 2017 előtti időszakhoz képest:

Forrás: napi.hu