A jelenlegi közel 44%-ról 40,71%-ra csökken az önkéntes pénztárak munkáltatói befizetéseire terhelt adókulcs jövőre, ennek ellenére arra nem számíthatunk, hogy a munkáltatók jelentős része a megspórolt adókeretből növeli jövőre a pénztárakba történő befizetéseket, de legalább a további csökkenés miatt sem kell aggódnunk - hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) sajtótájékoztatóján – írja a Portfolio.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) végzett egy kutatást a pénztártaggal kapcsolatban lévő munkáltatók köreiben, melyből azt akarták kideríteni, hogy állnak majd hozzá a jövőre várható cafeteria adóváltozásokhoz. Körülbelül 300 munkáltató adott választ. A kutatásból kiderül, hogy

 • a leghatékonyabb juttatási forma a munkáltatók szerint továbbra is a bér (89,7%), ezt követi a készpénzesített cafeteria (89,8%), majd a SZÉP-kártya (87,1%). A pénztári hozzájárulást 71,25% gondolja hatékonynak.
 • A megkérdezett munkáltatók 47,3%-ban önkéntes nyugdíjpénztárat és egészségpénztárat is támogat. Csak a nyugdíjpénztárat a megkérdezettek 17%-a, csak az egészségpénztárat 13%-a támogatja.
 • A munkáltatók 45%-a nem tervez változtatni a jelenlegi juttatási struktúrán, függetlenül attól, hogy a munkáltatói befizetésére terhelt adókulcs csökken. Mindössze 8,3% növelné a munkáltatóknak biztosított támogatást.
 • Ha kialakulna egy olyan juttatási rendszer, melyben a munkáltató és a munkavállaló is befizet a pénztárba, és ebből az egyéni befizetések után járna adójóváírás, a válaszadók 58,5%-a válaszolta, hogy élne a lehetőséggel.
 • A munkáltatók 55,8%-a csak cafeteria-rendszeren belül ad béren kívüli juttatást a munkáltatóknak, a cafeteria-rendszert 45,3%-ban a munkáltatók igényei alapján állítják össze. A munkáltatók 60,8%-a szerint a cafeteria-elemeknek van munkaerő-megtartó hatása.
 • A béren kívüli juttatások éves kerete 14,8%-ban 450 ezer forint feletti összeg, 22,1%-ban 300 ezer és 450 ezer forint közötti, 200 és 300 ezer forint közötti 23,9%, 0 és 200 ezer forint közötti pedig 32%.

Adatelemzéseket is végeztek a pénztártagok adataiból, ebből kiderül, hogy

 • 24 éves korban lépik át a 100 ezer forintos megtakarítási átlagállományt a nyugdíjpénztár-tagok, 34-35 évesen lépik át az 500 ezer forintot, 40 év felett a 800 ezer forintot, míg a 47 éves korcsoport átlaga átlépi az egymillió forintot, ami minden esetben elég kevés.
 • Bár ugyanannyi nő és férfi pénztártag van, a férfiak 24%-kal többet tesznek félre, mint a nők. Annak ellenére, hogy a nők átlagosan várhatóan többet töltenek nyugdíjban.
 • Az egyéni befizetők főleg 40-50 év között aktívak nyugdíjpénztárak esetén, egészség- és önsegélyező pénztárak esetén 60 év felé ugrik meg igazán.
 • Az elmúlt 15 évben 1000 milliárd forintos kifizetést teljesítettek a ÖPOSZ-tag nyugdíjpénztárak. Ebből a legnagyobb éves kifizetés 2011-ben történt. A kifizetést kérők jelentős többségben egy összegben kérik, nem pedig járadékszolgáltatás formájában.
 • A "nyugdíjrekorderek" 30 és 60 millió forint közti összeget tettek félre maguknak nyugdíjas célra, a tavalyi egyik legmagasabb kifizetés 62 millió forint volt.

Forrás: Portfolio


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ