November végén már a végleges szabályok szerint tervezhetik a munkáltatók a jövő évi cafeteriát. A CafeteriaTrend összefoglalta, mit érdemes tudni a juttatásokról.

Jövőre továbbra is a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalékos eho-t fizetni. Így a teljes közteher ezekre a juttatásokra 2018-ban - az ideihez hasonlóan - 34,22 százalék.

Ebben a körben Széchenyi pihenő (Szép) kártyát adhatnak majd a 2017-ben is ismert alszámlákkal és keretekkel, valamint 100 ezer forint értékig pénzösszeg kifizetése is lehetséges lesz ugyanilyen kedvező közterhekkel.

Arra azonban még figyelni kell 2018-ban, hogy erre a két juttatásra egy összesített keret is vonatkozik jövőre. Így kedvező adózással ezekből évente a versenyszférában 450 ezer forint a közszférában 200 ezer forint lesz adható - olvasható a szaklapban. (a keretek nettó keretek, a kiadott juttatás értékére vonatkoznak)

Egyes meghatározott juttatások

Az egyes meghatározott juttatások esetén az adó alapja szintén az 1,18-as szorzóval korrigált érték, de a 15 százalék szja mellé 19,5 százalékos eho társul. Így a 2017-es 43,66 százalék helyett 40,71 százalék munkáltatói teherrel lehet kalkulálni 2018-ban.

Az eho 22 százalékról 19,5 százalékra való csökkentése e juttatásoknál majdnem 3 százalékkal alacsonyabb adót eredményez - mondta Fata László cafeteria-szakértő.

Ezzel a közteherrel adhatók majd 2018-ban a 2016-ban még gyakran használt béren kívüli juttatások (pénztárak, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés és egyebek), de akár más juttatásokat is a kiadás feltételeire odafigyelve. A béren kívüli juttatások továbbra is értékhatár nélkül adhatók 2018-ban, egyes meghatározott juttatásként.

Így többek közt az Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet, munkahelyi étkezés, vállalati üdültetés, iskolarendszerű képzés biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethet a munkáltató jövőre 40,71 százalék adóval.

Adómentes juttatások

A gyakran használt adómentes juttatások köre megmarad, sőt kissé bővül 2018-ra. A kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel támogatás, bölcsőde, óvoda költségének térítése, kockázati biztosítások 2018-ban is az idén ismert szabályok szerint adhatók majd.

Már 2017-ben bekerült az adómentes juttatások közé a mobilitási célú lakhatási támogatás, melynek keretében a távolabb lakók albérletét támogathatja a munkáltató. Míg idén kizárólag a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók esetén lehet élni az adómentességgel, addig 2018-ban a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók is kaphatják ezt a juttatást.

Ráadásul ez az adómentes elem jövőre akár havonta a minimálbér 60 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében az idei 40 százalékos maximum helyett.

  • A minimálbér növekedést is figyelembe véve az idei maximum 51 500 forint helyett, jövőre 82 800 forintig terjedhet az adómentes munkáltatói támogatás mértéke - számszerűsíti a változást Fata László. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 40 százaléka lehet, majd még egy évig 20 százalékáig terjedhet havonta az adómentes juttatás.
  • A mobilitási célú lakhatási támogatás fontos feltétele lesz még 2018-ban, hogy a dolgozó a folyósítás időszakában és a munkaviszony kezdetét megelőző 12 hónapban ne rendelkezzen a munkahelyhez "közeli" lakás 50 százalékos mértéket meghaladó haszonélvezeti joggal nem terhelt tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával. Olyan lakásokra kell itt figyelnünk, melyek közelebb vannak a munkavégzés helyéhez, mint 60 kilométer és onnan a tömegközlekedéssel való napi oda-vissza utazás kevesebb mint 3 óra.

Az egyes meghatározott juttatások és az adómentesek juttatások értékét természetesen nem kell beleszámolni a béren kívüli juttatásokra vonatkozó 200 ezer - 450 ezer forintos éves keretbe.

Forrás: napi.hu