A parlament már tavasszal elfogadta a jövő évi adószabályokat, ám a szokásos év végi törvénykezési rohamban még csavartak egyet az adótörvényeken – írja a zoom.hu.

Több ponton is változnak januártól az adózási szabályok, ezen belül módosulnak a cafeteria adóztatásának részletei is. A vártnál nagyobb mértékben csökkennek a munkáltatói társadalombiztosítási járulékok, pontosabban a szociális hozzájárulási adó (szocho), amelynek mértéke nem a korábban bejelentett 20 százalékra, hanem 19,5 százalékra csökken. Ez az év végi változás átrendezi néhány cafeteria-elem adózását. Az adócsökkentés révén némileg kisebb teher terheli januártól a helyi utazási bérletet, az Erzsébet-utalványt, a munkahelyi étkeztetést, az iskolakezdési támogatást, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást – ám ez igazán a munkáltatóknak jelent előnyt.

Ezen juttatások után az idén még az 1,18-szoros alapra 15 százalékos személyi jövedelemadót és 22 százalékos szochót kell a munkáltatónak megfizetnie. Ez utóbbi mértéke csökken 19,5 százalékra, így a teljes adóteher 43,66 százalékról 40,71 százalékra mérséklődik. A fent felsorolt cafeteria-elemek korlátozások nélkül adhatók. Továbbra is évente háromszor adható ajándékutalvány, amelyet szintén 40,71 százalékos adó terhel, ám csak a minimálbér 10 százalékáig adható.

Mindent visz a Szép-kártya

A felmérések szerint a legnépszerűbb cafeteriaelem a Szép-kártya, ahol változatlanok maradnak a szabályok. Vagyis összesen 450 ezer forint adható egy évben, ebből 150 ezer forintot tehet ki a vendéglátás alszámla, a szállásra 225 ezer forint kerülhet, míg a szabadidő számlára 75 ezer forintot rakhat a munkáltató. Megmarad a készpénz-cafeteria is, amiből 100 ezer forint adható egy évben, ezen juttatásokat 34,22 százalékos adóteher sújtja, vagyis a munkáltatók számára ez a legolcsóbb béren kívüli juttatás, de a legnépszerűbb is, hisz a tapasztalatok szerint a munkavállalók is ezt keresik.

A Szép-kártya-rendszer már bejáratódott, költségei nincsenek sem a munkáltató, sem munkavállaló számára, miközben kiépült az országos elfogadóhálózat a bevezetés óta eltelt hét évben.

Érdemes lesz költözni

A mobilitási célú lakhatási támogatást tavaly vezették be, ám a jelek szerint nem elég népszerű, ezért kedvezőbbé tennék az adóztatását.

Ez a támogatás akkor adható, ha a munkavállaló öt évnél rövidebb ideje dolgozik a cégnél, és legalább 60 kilométerre van az állandó bejelentett lakcíme a munkavégzés helyétől, illetve a utazás több, mint három órát visz el.

Ez esetben támogathatja a munkaadó az alkalmazottja lakásbérlését. Az új szabályok szerint a foglalkoztatás első két évében immár a minimálbér 60 százalékáig, a második két évben 40 százalékáig, az ötödik évben pedig a legkisebb bér 20 százalékáig adható az adómentes albérlettámogatás. (Nőttek a kedvezmények.) E kedvezmény meglehetősen sok adminisztrációval jár, ezért nem valószínű, hogy tömegesen választják majd a cégek és a munkavállalók, ám ha valaki ilyen élethelyzetbe kerül, annak valós segítség lehet az adómentes albérlettámogatás.

Változnak az adószabályok is

A cafeteria-szabályozásokon túl néhány lényeges ponton változik a magánszemélyek adózása januártól: megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, így az éves szja-bevallást mindenkinek a NAV készíti majd el, kivéve azokat, akik maguknak akarják. Ezen kívül még két említésre méltó változás lesz az szja-ban, ami a lakáskiadókat érinti. Megszűnik a lakáskiadást eddig terhelő 14 százalékos egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség, illetve a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek az eddigi 2 helyett 3 ingatlanig választhatják a tételes átalányadózást – ez a szabály vonatkozik az internetes lakáskiadásra is.

Forrás: zoom.hu