Az adóterhek is túl magasak még – derül ki az EU most kiadott munkaerőpiaci jelentéséből – olvasható a HVG-ben.

Magyarországon emelkedtek az egyik legnagyobb arányban a bérek az Európai Unióban 2016-ban – derül ki az Európai Bizottság éves munkaerőpiaci jelentéséből. A fizetések több mint öt százalékkal növekedtek tavaly – hasonló növekedést a balti országok produkáltak, míg a rekorder Románia, ahol 11,3 százalékkal emelkedtek a bérek. Ez jóval több, mint az euróövezetben, ahol mindössze 1,2 százalékos volt az emelkedés átlagos szintje – más kérdés, hogy a balti vagy a magyarországi fizetések is mindig fényévekre vannak az uniós átlagtól.

Magyarország azonban egyik másik listán is az élmezőnyben van: még mindig nálunk az egyik legmagasabb a bérekre rakodó adóteher. A teljes bérköltség csaknem felét, 48,2 százalékot tesznek ki az adók és járulékok. Ennél csak a németeknél és a belgáknál volt magasabb ez az arány 2016-ban.

Egy dologban viszont rekorder Magyarország: ezek a terhek itt csökkentek a legnagyobb mértékben 2008 és 2016 között. Nyolc év alatt 5,8 százalékkal estek vissza az átlagbérre rakódó közterhek – ez jórészt az egykulcsos adórendszer bevezetésének tudható be.

A jelentés általánosságban megerősíti az utóbbi idők kedvező folyamatait – állapította meg az Európai Bizottság. Ma már a 28 tagállamban összesen több mint 235 millióan vannak állásban, vagyis többen, mint a válságot megelőző időszakban. A most 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta is megközelítette a recesszió előtti szintet. Vannak országok – ilyen Magyarország is –, ahol idén már a 2007-es szintnél alacsonyabb az álláskeresők aránya.

A foglalkoztatás aránya Magyarországon 2016-ra gyakorlatilag elérte az unió átlagát: amíg a 28-aknál az aktív korú lakosság 66,6 százaléka dolgozott, nálunk arányuk 66,5 százalékos volt.

A jelentés rámutat arra is, hogy a munkanélküliek most már könnyebben el tudnak újra helyezkedni, mint a válság évei alatt. Sok országban azonban a munkanélküliség csökkenésével együtt a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fizetések. Ráadásul csaknem mindegyik tagállamra jellemző, hogy az alkalmi munkavállalók fizetése alacsonyabb a határozatlan időre szóló munkaszerződéssel rendelkező munkavállalókénál, különösen azokban a tagországokban, ahol az ideiglenes foglalkoztatás aránya magasabb.

A jelentés angolul erről az oldalról tölthető le: Labour Market and Wage Developments in Europe – Annual Review 2017

Forrás: HVG