A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt követeli, minden munkavállaló kapjon tisztességes fizetést és méltányos foglalkoztatási feltételeket bárhol is éljen az Európai Unióban.

A szakszervezet szombaton, a Tisztes Munka Világnapján azt közölte az MTI-vel, elfogadhatatlan, hogy a multinacionális cégek készek kihasználni a magyarországi alkalmazottaikat, és az anyaországihoz képest jóval alacsonyabb bérért foglalkoztatnak embereket, miközben ugyanazt a teljesítményt várják el tőlük.

Hozzátették, semmi nem indokolja, hogy a 410 euró körüli magyar minimálbér például a németországinak a negyede legyen, és egy magyarországi dolgozó átlagosan nettó 840 euróval keressen kevesebbet, mint német kollegája.

Jelentős különbségek mutatkoznak az ország keleti és nyugati fele között is: ugyanazért a munkáért akár nyolcvan-százezer forinttal kevesebbet fizetnek Csongrádban vagy Békésben, mint Budapesten.

Hasonló a helyzet a nők esetében is, hiszen a hasonló beosztásban foglalkoztatott férfiakhoz képest majdnem ötödével keresnek kevesebbet - írták.