Az MNB csütörtökön közzétett inflációs jelentéséből kiderül, hogy a Matolcsy György vezette jegybank a jövő évre 2,5 százalékos inflációval számol. Ez mérhetően alacsonyabb, mint ami a kormány által a tavasszal beterjesztett, s a parlament által elfogadott 2018-as költségvetésben szerepel. Sőt, saját, nyár eleji előrejelzésükhöz képest is visszavett az MNB: akkori inflációs jelentésükben még 2,8 százalékot jeleztek – írja az mfor.hu.

A kötetet összeállító Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a következő évben 3 százalékos lesz az infláció. Vagyis a Varga Mihály irányításával működő szaktárca szerint gyorsabb lesz a pénzromlás üteme. Mivel a nyugdíjakat a várható inflációhoz igazítva emelik minden januárban, ezért nagyon nem mindegy, hogy melyik intézmény álláspontja áll majd közelebb a valósághoz.

Alapesetben természetesen a kormány hivatalos előrejelzését az NGM állapítja meg, ez alapján pedig arra lehet készülni, hogy a nyugdíjakat jövőre 3 százalékkal emelik. Ugyanakkor az MNB elemzése frissebb, több információ birtokában állították össze. Ne feledjük, hogy tavaly év végén is – tehát lényegében az utolsó pillanatban – változtatott a nyugdíjemelés mértékén a kormány.

Eredetileg 0,9 százalékos emelést terveztek be 2017-re, majd olyan döntés született, hogy az időközben megváltozott inflációs folyamatok miatt ennél magasabb, 1,6 százalékos legyen a nyugdíjemelés. S mint tudjuk, ez is elmaradt az idei tényleges inflációtól, amely a kormány és a jegybank szerint is 2,4 százalékos lehet. Ezért év vége felé nyugdíjkiegészítést kell majd adni az időseknek, a törvényeknek megfelelően.

Vagyis egyáltalán nem kizárt, hogy szigorúan szakmai alapon a kormánynak pár héten belül változtatnia kellene az inflációs előrejelzésén, csak ezúttal visszafogottabb áremelkedés felé kellene elmozdulniuk. Van azonban egy olyan szempont, ami miatt ennek a valószínűségét minimálisnak gondoljuk.

Ez pedig a politikai tényező: jövőre országgyűlési választást tartanak, márpedig néhány hónappal a voksolás előtt a kormány biztos nem fogja megkockáztatni, hogy elveszítse az idősebb szavazók szimpátiáját egy alacsonyabb nyugdíjemeléssel. Fogadásunk van rá, hogy egy ilyen helyzetben a kormány a lehető legmagasabb nyugdíjemelés mellett fog dönteni.

Forrás: mfor.hu