A saját fizetésüket is alaposan felemelhetik a döntéshozók, ha eleget tesznek az alacsony bérük miatt sztrájkoló önkormányzati dolgozók követeléseinek – írja a Blikk.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete ugyanis a 2008 óta változatlan köztisztviselői illetményalap emelését kéri a kormánytól, amellyel két héten belül el is kezdik a tárgyalásokat. A javaslatuk szerint 38 650 forintos illetményalapot 60 ezer forintra emelnék, amellyel több mint ötven százalékkal nőhetne a hivatalnokok fizetése.

Igen ám, de az állami vezetők illetményét is az illetményalapból kell kiszámolni, így a kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok illetménye is automatikusan megugrik a szakszervezeti javaslat elfogadása esetén. Ez alapján Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök jelenlegi bruttó 1,5 millió forintos fizetése bruttó 2,3 millió forint fölé ugrana. Ez a szám úgy jön ki, hogy az állam vezetők, mint a miniszterelnök, az államfő és például a házelnök a 38 ezer 650 forintos alap harminckilencszeresét kapják meg.

A miniszterek illetménye is meghaladná a kétmillió forintot. Az államtitkárok az eddigi 997 ezer forint helyett 1,5 millió forintot kereshetnének, a helyettes államtitkárok bérezése pedig 748 ezerről közel 1,2 millióra nőne.

A fizetésemelés ráadásul a teljes politikán átfutna, a képviselők és a polgármesterek is részesülnének belőle, mert az ő illetményüket pedig az állami vezetőkéhez kötik. Kövér László házelnök az államfőhöz hasonlóan 2,3 milliót kereshetne, Tarlós István főpolgármester 2 milliós fizetésnek örülhetne. A megyei jogú városok és a kerületek polgármesterei 1 millió helyett már másfelet kapnának, de a legalacsonyabb parlamenti képviselői fizetés is 1,2 millió lenne.

A polgármesterek és képviselők az elmúlt években kaptak fizetésemelést, az állami vezetők kilenc éve nem.

Kerestük a Miniszterelnökséget, hogy foglalkoznak-e az önkormányzati dolgozók és hivatalnokok mellett az állami vezetők fizetésének rendezésével, illetve tervezik-e az illetményalap emelését.

– Az állami vezetők illetményét is befolyásolja az illetményalap változása – mondták, majd jelezték, nincs politikai szándék az állami vezetők illetményeinek változtatására.

Bérplafon ­törölve

A kétmilliós bérplafont tavaly törölték el az állami cégvezetőknél, ami sokuknak két és félszeres fizetésemelést jelent. Így akár ötmil­liót is kereshetnek havonta.

Forrás: Blikk