Elvileg lesz egy havi 5 millió forintos plafon, de a kormány egyedi döntése alapján akár ennél is több pénzt vihetnek haza a menedzserek – tudta meg a vs.hu.

A kormány ezúttal megszívelte az Állami Számvevőszék elnökének a felvetését, hogy az állami tulajdonban lévő cégek vezetőinek a fizetését emelni kell. Domokos László arra hivatkozott, hogy ezeknek a vállalatoknak, például közműcégeknek a szolgáltatásai sok millió ember életét érintik, és ha jó minőséget várunk el, akkor a béreket is ahhoz kell igazítani.

„A piacon nem ritkák a 4-10 millió forint közötti bérek a versenyszférában, persze nem biztos, hogy el kell érni ezeket a 10 milliós béreket.

A kormány most úgy határozott, hogy bizony el lehet érni ezeket a béreket. Alapvetően három kategóriát állapított meg az alapbérekre, hozzátéve, hogy az eddigi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapba:

  • 5 millió forint adható havonta maximálisan a pénzügyi szektorba tartozó cégek menedzsereinek, beleértve a Magyar Postát is. Az állam éppen az elmúlt hónapokban vásárolt be bankokba, így az MKB és a Budapest Bank vezetői is örülhetnek
  • 4 millió forint adható havonta maximálisan az energiacégek és a kiemelt stratégiai jelentőségű vállalatok irányítóinak. Az állam folyamatosan vásárolja fel ezeket a cégeket is a rezsicsökkentésre hivatkozva, a Főgáz után legutóbb éppen a GDF Suez egyik társaságát.
  • 3 millió forint adható havonta maximálisan a többi állami cég vezetőjének

Ez azonban csak az alap, amire még 20 százalékos prémium is jöhet (kivéve, ha veszteséges a cég gazdálkodása), sőt.“

A kormány döntése alapján – különösen indokolt esetben – a vezető állású munkavállaló számára díjazásként az  egyes kategórián belül adható maximum értéknél magasabb havi alapbér is megállapítható, vagy az érintett gazdasági társaság az I. kategóriába sorolható.

Egyedi kormánydöntés alapján a prémium aránya is lehet magasabb, vagyis lassan már ott tartunk, amit az ÁSZ elnöke mondott: akár havi 10 millió is az állami cégvezetők ölébe hullhat. Domokos László ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy világos követelményeket kell megfogalmazni. Ebből ennyi maradt a kormányhatározatban: „a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek tevékenységét folyamatosan értékelni kell a  szabályosság, eredményesség, gazdaságosság szempontjából; továbbá az állami cégek vezetőinek szigorú etikai és integritás elveknek kell megfelelniük.

A november 15-ei határidők alapján arra lehet következtetni, hogy karácsonyra már több pénzt vihetnek haza az érintett menedzserek. Az intézkedés több száz főt érint, a forrásigénye több milliárd forint lehet, amit ezek után mérnek csak fel a miniszterek a hozzájuk tartozó vállalatok alapján. A pontos summa meghatározása függ a cég árbevételétől és a foglalkoztatottak számától.

A kormányhatározat egyúttal kívánatosnak tartja, hogy a jövőben nemzetközi tapasztalatokat felhalmozó külföldi menedzsereket is levadászhassanak a hazai állami vállalatok élére.

Forrás: vs.hu