Nem tett le a kormány arról, hogy tíz százalék alá csökkentse a személyi jövedelemadó kulcsát. – A kérdést jövőre újra napirendre tűzzük – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály. A szakminiszter leszögezte: az újabb adócsökkentés a gazdaság teljesítményétől és a feketegazdaság visszaszorításának ütemétől függ. De ezekben az ügyekben nem áll rosszul az ország.

A kormány azt a célt tűzte ki korábban, hogy egy számjegyűre csökkenti a személyi jövedelemadó (szja) jelenleg 15 százalékos kulcsát, vagyis az elvonás mértéke tíz százalék alá esik.

A lépés lényeges volna, a mérséklés újabb százmilliárdokat hagyna a legális keretek között munkát vállaló mintegy 4,5 millió polgár zsebében.

– Az utóbbi hónapokban jelentős köztehercsökkentésről született döntés, ezúttal azonban nem az szja-t, hanem a munkáltatók adóterhét enyhítettük – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, miért döntött így a kormányzat.

– Le kell zárni Magyarországon az olcsó bérek korát, tenni kell azért, hogy a hazai fizetések minél nagyobb lépésekkel közelítsék meg a nyugati kereseteket. Itthon kell tartani a képzett munkaerőt és emelni kell a magyar életszínvonalat – sorolta a tárcavezető. Ezért a kormány tavaly megállapodást kötött a munka világának szereplőivel arról, hogy ha a munkaadók érdemben emelik a dolgozók juttatásait, az állam lemond az adó egy nagyobb részéről.

– A döntésünk helyes volt, amit pontosan megmutat, hogy áprilisban majdnem 15 százalékkal emelkedtek a hazai bérek – tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter a jövőről szólva ugyanakkor azt mondta: az egy számjegyű személyi jövedelemadó ügye nem került le a napirendről. Olyannyira nem, hogy a kérdéssel jövőre újra foglalkozik majd a kormány.

– Az újabb adócsökkentésnek persze megvannak a maga feltételei – jegyezte meg. Szükség van egyrészt arra, hogy a magyar gazdaság növekedése markáns legyen. Erre – a jelenlegi számok, viszonyok alapján – minden esély megvan, hiszen idén négy százalék feletti bővülést produkálhat a honi gazdaság. Másfelől az is elengedhetetlen, hogy tovább zsugorodjon a hazai illegális, adófizetés nélkül működő szféra.

– Az online pénztárgépek üzembe helyezése és a közúti áruforgalmat ellenőrző hatósági szisztéma, az ekáer korábbi kialakítása után idén megkezdi működését a feketegazdaság felszámolását célzó harmadik nagy horderejű rendszer, az online számlázás tesztüzeme. Az újabb intézkedés még szűkebbre szabja az adószabályok alól kibújni próbálók mozgásterét.

A gazdaság növekedése és az illegalitás visszaszorítása tízmilliárdos vagy akár százmilliárdos nagyságrendű pluszbevételhez juttathatja a közkasszát, ezek az összegek pedig további adócsökkentések fedezetét adhatják – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: akármilyen lépést tesz a kormány, a hatásokat jó előre elemezni kell, az intézkedések ugyanis nem sodorhatják veszélybe a gazdaság és a költségvetés elmúlt években kialakított, nagy társadalmi erőfeszítésekkel elért egyensúlyát.

– Felelőtlen osztogatás tehát nem jöhet szóba – hangsúlyozta. A kormány, ellentétben a 2018-as választásra hangoló ellenzékkel, nem fogalmaz meg alaptalan ígéreteket.

– Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy felelős gazdálkodás mellett is tudunk nagyarányú, százmilliárdos adócsökkentéseket végrehajtani – fogalmazott a miniszter.

A kormány ezután is ebben a szemléletben hozza majd meg az intézkedéseit.

Forrás: Magyar Idők