Országszerte egyszerre tíz vállalatnál, a többi között a BKV-nál is bejelentették a jövő évi, egységesen 15 százalékos béremelési igényüket a közlekedési szakszervezetek kedden - közölte az akciót összefogó Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (VKSZSZ).

A szervezet szerint csak így kaphatják meg 2018-ban már az év elején a béremelést a dolgozók.

Az önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési cégeknél működő szakszervezetek tapasztalatai szerint legalább hat hónapig tart, mire a munkáltatók engedélyt kapnak a tulajdonostól arra, hogy százalékokat is tartalmazó érdemi bértárgyalást folytassanak az érdekképviseletekkel - írja közleményében a VKSZSZ.

A szakszervezetek már az idei, fél évig tartó bértárgyalások során elhatározták, hogy a jövő évi béremelési igényüket szokatlanul korán bejelentik, és felkérik a munkáltatókat, kezdjék meg ők is a szokásosnál korábban a szükséges pénz előteremtését - jelezte a VKSZSZ. Hangsúlyozták azt is, hogy az önkormányzati tulajdonú cégeknek ősszel el kell készíteniük a jövő évi üzleti tervüket, és ennek elvileg már tartalmaznia kell a béremelés költségeit is.

A szakszervezetek azt is jelezték a munkáltatóknak küldött levelükben, hogy megfelelő, időben eldöntött béremelés nélkül nem fogják tudni megállítani a felgyorsult munkaerő-elvándorlást - áll a közleményben.