A világ fejlett piacgazdaságait tömörítő szervezet megvizsgálta a feltétel nélküli, minden embernek járó alapjövedelem bevezetésének várható hatásait. Az OECD négy országot vett górcső alá: Finnországot, ahol épp zajlik egy nagyszabású kísérlet, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Olaszországot – írja a HVG.

Abból indultak ki, hogy minden nagykorú alanyi jogon havi 465 eurót kapna, míg a 18 évnél fiatalabbak havonta 100 eurót. Fontos az is, hogy az alapjövedelem helyettesítene minden más szociális segélyt vagy juttatást. Michael Forster, aki a 34 tagállamot, köztük Magyarországot is tömörítő, párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet kutatását irányította, elmondta: „Az alapjövedelemmel azok járnának jól, akik az alsó középosztályhoz tartoznak, de azért van akkora bevételük, hogy ne részesüljenek a Nyugat-Európa szerte nagyon is bőkezű szociális juttatásokból”. De lenne nagyon sok vesztes is – írja a francia sajtó.

Kevesebb havi bevételhez jutnának azok a minimálbéren élő családok, amelyek a kereset mellett lakbértámogatást, családi pótlékot, iskolakezdési segélyt és még sok más juttatást is kapnak. A kutatás azt is kimutatta, hogy a korkedvezményes nyugdíjasok és a munkanélküliek is rosszul járnának. Az OECD szerint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével a vizsgált országok közül háromban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Finnországban nőne a szegénységben élők aránya, és Olaszországban változatlan maradna. A nemzetközi gazdasági szervezet tehát nem javasolja az alapjövedelmet, illetve csak alacsonyabb összeggel és sok más kísérő intézkedéssel tartaná elfogadhatónak, de egy ilyen bonyolult rendszer iszonyatosan növelné a bürokráciát, és persze plusz költségvetési kiadásokkal is járna.

A feltétel nélküli alapjövedelem ígéretére építette elnökválasztási kampányát Franciaországban Benoit Hamon, az egyik legnagyobb politikai formáció, a szocialista párt hivatalos jelöltje. Hamon végül nagyon leszerepelt, igaz nem csak az alapjövedelem irreális ígérete, hanem sok egyéb pártpolitikai tényező miatt is. De az azért figyelemre méltó, hogy a francia választók, még az ő szempontjukból semleges OECD vizsgálata előtt megérezték, hogy az alapjövedelem ötlete náluk nem valósítható meg. Ami persze nem zárja ki, hogy más, eltérő helyzetű és főleg sokkal szegényebb országokban ne lehetne pozitív hatása. Tehát a vita az alanyi jogon járó alapjövedelemről garantáltan folytatódni fog.

Forrás: HVG