Hiába duplázza a kormány az ápolók bérét 2019-ig, az csak lassíthat az ápolók elvándorlásán, nem állíthatja meg azt, mondják az egészségügyi szakszervezetek. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint – írja a 24.hu.

a mentődolgozók béremelési modelljét az egész ágazatra ki kellene terjeszteni, mert ma ugyanannyit keres egy érettségi nélküli egészségügyi szakdolgozó, mint egy érettségizett OKJ-s végzettségű kollégája.

A bérfelzárkóztatás-folyamat emeléseként kialkudott összegek elérték a minimálbérösszegeknek a határait, éppen ezért jelen pillanatban számos foglalkoztatási körben ugyanazok a bérek, mint a más ágazatokban megfigyelhető garantált bérminimumok, tehát ez bruttó 161 ezer forint, mondta Balogh Zoltán az Inforádiónak.

A Magyar Ápolási Egyesület elnöke szintén nem volt elégedett a tervezett ápolói béremeléssel.

A minimálbérhez kell viszonyítani az ápolói béreket és a minimálbér emelkedésével az ápolói béreknek minden évben emelkedni kell. Egy kezdő ápoló fizetése a magyar átlagbért érje el – mondta Bugarszki Miklós.

A kormány tájékoztatása szerint százszázalékos béremelés valósul meg az ápolók körében 2012 és 2019 között, ez azonban Bugarszki Miklós szerint legfeljebb lelassíthatja, meg nem fordíthatja az ápolók elvándorlását.

Forrás: 24.hu