A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) szerint reális a 2018-as költségvetési tervezet, amely továbbra is jelentős hangsúlyt fektet a bérfelzárkóztatásra, a családtámogatásra és az élőmunkát terhelő adók ésszerű csökkentésére - közölte a MOSZ szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a markáns gazdasági bővülést az európai uniós források fokozott lehívása, valamint a lakossági fogyasztás további jelentős élénkülése támogatja - írták.

Kiemelték: a tervezetnek munkavállalói oldalról van hozzáadott értéke, folytatódhat az életszínvonal moderált javulása. Jövőre folytatódnak majd a béremelési programok a közszférában, a versenyszférában pedig a munkát terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését, ugyanis a munkáltatói járulékterhek 2 százalékponttal 20 százalékra mérséklődnek. A minimálbér, illetve a szakmunkás garantált bérminimum is 8 százalékkal, illetve 12 százalékkal emelkedik majd 2018-ban. Az intézkedéseknek köszönhetően a szakmunkások bére 2010-hez képest megduplázódhat - ismertették.

Megemlítették azt is, hogy a 2017-es előirányzatokhoz képest a kiemelt területek közül több jut az oktatásra, egészségügyre, közbiztonságra és gazdaságfejlesztésre.