A központi igazgatáshoz képest el vannak maradva a köztisztviselői bérek – mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Spirit FM Aktuál műsorában. A szakszervezet a béralap kivezetését szorgalmazza.

Az önkormányzatoknak egy feladatfinanszírozási rendszerük van, amiben a hivatal működtetésére kapnak pénzt. Abból az összegből kell fizetni a bért, a járulékokat, az üzemeltetést, a papírköltségtől a villanyszámláig mindent. Ha rendes, differenciált fizetést akarnak, akkor ezt a feladatfizetési összeget kell megemelni, és ezen belül tud mozogni az önkormányzati szektor. Javaslatuk szerint a kormánytisztviselői tábla bevezetése lenne célszerű az önkormányzati hivatal munkavállalóinál is.

Az önkormányzatokhoz befizetett adók nagyban befolyásolják a hivatalok mozgásterét – emelte ki Schmidt Jenő. Az alapbértáblától minden önkormányzat eltérhet, igaz van egy iránymutató tábla, amit a Magyar Állam finanszíroz.

A probléma az, hogy 2800 önkormányzatnál nincsenek igazán saját bevételek, tehát 300 önkormányzat szedi be az össz adóbevétel 92 százalékát. Így háromszáznál van, 2800-nál meg nulla mozgástér van. Ezért kell ezt rendezni központilag, nincs más lehetőség!

A szakszervezet elnöke elmondta: a polgármesteri fizetések kapcsán két esetről lehet beszélni, a főállású és a társadalmi megbízatású polgármesteri fizetésről. Közel 2000 polgármester nem főállású. Schmidt Jenő szerint bizonyos mérethatár alatt egyszerűen nem is szabad főállásúnak lenni, nincs annyi feladat. A szakszervezet véleménye szerint a feladatoknak kell meghatároznia a bértömeget: más egy városé, egy nagyközségé. Jelentősen többet keresnek napjainkban még akár a hivatali dolgozók is a polgármestereknél, lassan már a 3000 fölötti települések polgármesteri bérét elhagyja az óvodavezetők, intézményvezetők bére.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!