Az MKKSZ elnöke levélben fordult a nagy szakszervezeti szövetségek vezetőihez, hogy közösen kezdeményezzék az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását. A Népszava írása.

A kormányhivatalok dolgozóinak még a 15 százaléka sem tudja kivenni a járvány alatt felkínált tíznapos pótszabadságot, olyan kevesen vannak a rengeteg feladatra – jelentette ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke egy keddi konferencián.

Boros Péterné kiemelte, az elmúlt másfél évben kilenc javaslatot fogalmaztak meg, hogy mivel lehetne csökkenteni a közszféra dolgozóinak terheit és mivel kellene növelni megbecsülésüket, de a kormány egyikről sem tárgyalt velük, ahogy a jövő évre beharangozott adókönnyítések és béremelések hatásáról sem, pedig ezek a legtöbb munkahelyen komoly belső feszültségeket okoznak.

Az MKKSZ elnöke ezért levélben fordult a nagy szakszervezeti szövetségek vezetőihez, hogy közösen kezdeményezzék az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását, ahol egy, a versenyszférától eltérő, a diplomás minimálbért is magába foglaló minimálbér-rendszerről kellene tárgyalniuk, mert tarthatatlan, hogy a 600 ezer közszolgálati dolgozó több mint egyharmada ma minimálbért vagy bérminimumot keres. 

 

Forrás: Népszava