Egyre több elvonás sújtja az önkormányzatokat és egyre nehezebb kérdés a humánerőforrás is, hiszen a köztisztviselők béreihez 2011 óta nem nyúltak hozzá – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, amelyről a Parlamentben is szó esett hétfőn: elvonták tőlük a személyi jövedelemadó helyben maradó részét, a gépjárműadót és bevezették a szolidaritási hozzájárulást, amelynek összege évente nő.

A szövetség szeptemberi küldöttgyűlése által megfogalmazott elvárások között szerepel a polgármesterek és köztisztviselők béreinek rendezése is.

Schmidt Jenő hozzátette: vannak önkormányzatok, amelyek nem tudnak eltérni a meghatározott bérektől, mert nincsen saját forrásuk a kiegészítésre. „Egészen más a humánerőforrás és gazdasági kérdés Győrben, Mátészalkán vagy éppen Balmazújvárosban, más fizetések vannak a vállalkozói és a magánszektorban, amelyre valamit reagálni kell. Ebből adódóan a depressziós térségben maradnak az emberek, mert nem sok munka és mozgási lehetőség van, de a nem depressziósokban ott viszont aztán nagyon nagy a fluktuáció. Nincs még egy ilyen csoport Magyarországon, mint az önkormányzati köztisztviselői lét, akik nem kaptak semmiféle központi bérrendezéses kérdéskört.”

Az elnök kiemelte: a kormánytisztviselő dupla annyit keres, mint egy köztisztviselő, amit megengedhetetlennek tart. Felhívta a figyelmet, hogy bár önállóan gazdálkodnak, de nincs ráhatásuk a bevételeikre. A kiadásaikra van, de ott is csak annyi, hogy milyen irányban tolják jobbra és balra.

Schmidt Jenő kijelentette: szándékuk nem a vita, inkább a figyelemfelhívás, hogy megfogalmazott kéréseiket, javaslataikat vegyék figyelembe és döntéseiket hozzák meg minél hamarabb.

Forrás: atv.hu