Kígyóznak a sorok a kormányablakoknál, május 25-étől időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni, a várakozási idő azonban több órás is lehet. A közalkalmazotti érdekképviselet vezetője szerint a kormányhivataloknál továbbra is fennáll a munkaerőhiány. A Miniszterelnökség híradónk megkeresésére azt írta: a feladatellátáshoz szükséges személyi állomány rendelkezésre áll, az ügyfélforgalom érthető okokból növekedett meg.

Van aki a földön ülve, mások a falnak támaszkodva próbálnak űrlapokat kitölteni az egyik budapesti kormányhivatalnál. A járványhelyzet miatt november óta csak időpontfoglalással lehetett ügyet intézni, kedd óta erre már nincs szükség, elég csak sorszámot húzni a helyszínen. Emiatt viszont hosszú sorokra és több órás várakozásra kell számítani a kormányhivatalok előtt.

"2-3 óra biztos, mert lassú a folyamat, amire bejut az ember." "Ahhoz, hogy időpontot foglaljak, telefonálni kellene, a telefont meg nem veszik fel." "A kocsimat eladtam és azt kell intéznem. Időpontot nem tudtam foglalni, mert augusztus közepére kaptam volna és ezt 8 napom van elintézni." "Férjem külföldi állampolgár, nem kapta meg még a védettségi igazolványát húsvét hétfő óta, nem tudjuk." Ezek a tapasztalatok az ügyintézéssel kapcsolatban.

De nem volt sokkal jobb a helyzet a belvárosban sem. Az időpontfoglaló rendszerben többen csak hetekkel később kaptak volna időpontot, mások pedig azt mondták, olyan az ügytípusuk, hogy nem lehet rá időpontot foglalni.

"Én még soha nem láttam ilyen sort itt ennél a hivatalnál, őszintén megmondom." "Erre számítottam, de már az 5. helyen voltam és mindenhol ez van, egyre rosszabb" - mondták az ATV híradójának a helyszínenv.

A közalkalmazotti érdekképviselet vezetője szerint a területi közigazgatásban továbbra is jelentős a munkaerőhiány a leterheltség és az alacsony munkabérek miatt, ezért bértárgyalást kezdeményeztek a kormánynál.

A szakszervezetnél úgy látják: a hosszú sorok azt mutatják, hogy több ügyintézőre lenne szükség, ezért a kormánynak valamit lépnie kellene

Extrém körülmények vannak, mert a covid után vagyunk, a halasztott ügyintézéseket mindenki most akarja bepótolni, illetve értelemszerűen a parkolási díjak bevezetése miatt ezeket a parkolási kártyákat is most igénylik az emberek, de enélkül is sajnos arra kell berendezkedni, hogy ezek tartósak lesznek ezek a sorok

– mondta Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

Hozzátette: jó lett volna, ha a kormány hetekkel korábban felkészíti az embereket arra, hogy ismét bevezeti a parkolási díjakat. A lejárt személyi okmányok egyébként a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvan napig érvényesek, így november közepéig minden lejárt irat használható.

A Miniszterelnökség híradónk megkeresésére azt írta: a feladatellátáshoz szükséges személyi állomány rendelkezésre áll, az ügyfélforgalom érthető okokból növekedett meg.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!