Egyre több panasz érkezik a Független Egészségügyi Szakszervezethez (FESZ) az új egészségügyi szolgálati törvényben foglaltak miatt ki nem fizetett szolgálati elismerések ügyében – számol be a szakszervezet Facebook-oldalán.

A probléma lényege az, hogy az új egészégügyi szolgálati törvényben megváltozott a szolgálati elismerés (korábbi nevén jublieumi jutalom, ezt minden közalkalmazott kapja, kapta) nevű, egyszeri juttatás mértékének a számítása. Habár továbbra is 25, 30, illetve 40, szolgálatban eltöltött év után kapnak jutalmat a dolgozók (sorrendben 2,3 majd pedig 5 hónapnyi bérnek megfelelő egyszeri bónuszt) korábban ezeknek az éveknek a számításába csak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évek számíthattak bele. Az új szabályozás azonban egy sokkal bővebb körrel számol: bele kell érteni a szolgálati időbe mindenfajta egészségügyi dolgozói jogviszonyban eltöltött évet, például a magánszolgáltatónál vagy akár a külföldön ledolgozott éveket is.

A számítási módszer megváltozása pedig azzal járt, hogy sokaknak, akik az új egészségügyi törvény március 1-jei hatályba lépése környékén töltötték volna be valamelyik kerek évfordulót, a közalkalmazotti státuszon kívül évek beszámításával hirtelen megnőtt a szolgálati éveik száma, így a jubileumi mérföldkőn is „átestek”. Ha például valaki a régi szabályok szerint idén kapna 30 éves jutalmat, de dolgozott korábban nem közalkalmazottként valahol, könnyen lehet, hogy nem számít már bele a kedvezményezettek körébe, mert ezeket összeadva nem kapjuk meg egyik olyan kerek számot sem, amely után korább járt a juttatás.

Az új szabályok szerint viszont – legalábbis egyelőre – csak akkor fizetik ki a további szolgálati elismerési pénzeket, ha valaki már az új számítás szerint ér valamelyik mérföldkőhöz.

A csalódott egészségügyi dolgozók számára felhívást intézet a Független Egészségügyi Szakszervezet: az érdekképviselet azt tervezi, hogy összegyűjtik azokat a FESZ-tagokat, akik érintettek az ügyben, és megkeresik a munkáltatókat a kifizetés ügyében. Ha a munkáltató nem reagál, bírósághoz fognak fordulni.

Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke a Mérce kérdésére elmondta: a témában már írtak az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, de miután a helyzet megnyugatató rendezéséhez jogszabályi pontosításra lenne szükség, ők továbbpasszolták a problémát az Emmi felé, a minisztérium azonban még nem reagált.

A szakszervezeti vezető szerint nehéz pontosan megtippelni, hogy jelenleg hány dolgozó eshet ki a jubileumi kedvezményezettek köréből, de tekintve, hogy a dolgozók fele már legalább harminc éve bent van a rendszerben, többezres nagyságrendről lehet szó.

Mindeközben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megköszönte a magyar egészségügyben dolgozó több mint 80 ezer ápoló munkáját szerdán, az ápolók nemzetközi napján.

Kásler szerdán, a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány ismét ráirányította a figyelmet egy ősi emberi ösztönre: a segítőkészségre és az önzetlenségre – mondta, hozzáfűzve: a magyar ápolók „ennek szellemében álltak helyt a mindennapi kórházi munkában, a betegségek leküzdésében, a fegyveres harcok sebesültjeinek ellátásában, vagy éppen napjainkban, a világjárvánnyal szembeni embert próbáló küzdelemben.”
A miniszter a videóban sok sikert, erőt és „nem lankadó emberséget” kívánt az ápolóknak további szolgálatukhoz.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!