6697 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 250 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 162 beteg, így az elhunytak száma 5868 főre emelkedett. Hétfőn döntés születhet a szigorításokkal kapcsolatban. A volt országos tiszti főorvos híradónknak azt mondta lazítani semmiképpen nem lenne szabad, esetleg annyit engedni, hogy karácsonykor a kijárási korlátozást későbbre tolni – olvasható az atv.hu oldalán.

 A professzoraink, a tudósaink és az orvosaink mereven elleneznek minden fajta nagyobb lélegzetű enyhítést

- pénteken, a szokásos rádióinterjújában mondta ezt a miniszterelnök, ahogy azt is, hogy hétfő reggel, az operatív törzs ülésén születnek meg a döntések arról, hogy mi lesz december 10-e után, valamint az ünnepekkor. 

 Lazítani semmiképp nem lehet, szigorítani kellene

- mondja Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos szerint csökkenteni kellene valamilyen módon a tömeget a vásárlásoknál, de híradónknak azt is elmondta, mit tartanak jó iránynak az ünnepekre.

"10 főnél nagyobb családi rendezvényeket sem szilveszterkor, sem karácsonykor nem lenne szabad tartani. Én az este 8 órás kijárási korlátozásnak az alakítására gondoltam karácsony estére. Azt talán karácsony estén meg lehetne tenni, hogy éjjel 1-ig lazítanak, vagy fél kettő, kettőig, de mindenesetre meg kellene állapodni a templomokkal, hogy a templomban hányan lehet tartózkodni egyszerre, mert az újabb veszélyforrást jelent" - részletezte.

Közben Müller Cecília arról beszélt az állami tévének adott interjújában, hogy a fertőzöttek számának növekedése nem tűnik exponenciálisnak, bár a napi növekmény tartósan magas, remélhetőleg bekövetkezik a platózás. Az országos tiszti főorvos szerint nagyon rossz irány, hogy tömve vannak a bevásárlóközpontok.

A tanárok tesztelése véget ért, ugyanakkor híradónknak több pedagógus is jelezte, nem biztos, hogy élt volna a további tesztelés lehetőségével, ugyanis amikor a Covid-fertőzés miatt otthon maradtak, csak 60%-os táppénzt kaptak.

Közben ugyanakkor Híradónknak reagált az EMMI, ők azt közölték: minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki munkavégzése során kapta el a koronavírust. A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60%-os táppénzt, majd a maradék 40%-ot akkor, ha a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárást az érintett hatóságok befejezték - írták.

Hétfőtől kezdődik a közszolgálati dolgozók tömeges tesztelése.

Lesz, aki nem fogja igénybe venni. Azok, akiknek szerény az anyagi lehetőségük, választhatnak, hogy mi a nagyobb kockázat, hogy betegen mennek dolgozni, vagy pedig anyagi kockázatot vállalnak

- mondta Boros Péterné.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára elmondta: március óta több kormányrendelet-tervezetet készítettek, ezekben leírták, hogy azoknak, akiknek a munkakörében benne van a fizikai kontakt, járjon egészségkockázati pótlék, de szabályozták volna az otthoni munkavégzést is, hogy így is csökkentsék a köztisztviselők megfertőződésének a lehetőségét.

Csak azok, akik másképpen nem tudják a tevékenységüket ellátni a területi közigazgatásban, és akik maradnak, azoknak pedig, ha már az egészségüket kell kockáztatniunk, akkor egyrészt fizessen meg az állam, másrészt, ha megbetegszenek, akkor az legyen természetes, hogy nem 60%-os fizetésért kell a következő hónapban dolgozniuk, hanem a teljes fizetésüket megkapják

- fejtette ki.

Boros Péterné arról is beszélt híradónknak, hogy az ágazatban dolgozó fertőzöttek számáról nincsenek pontos adataik, de tudnak helyeket, ahol sokan elkapták a vírust, és olyat is, ahol nem volt még probléma.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!