Az önkormányzati intézményekben dolgozók novembertől is megkapják a közalkalmazottaknak járó kedvezményeket. A szakszervezetek és az intézmények közötti megállapodásról a jövő héten a közgyűlésnek is szavaznia kell – olvasható a HVG-ben.

 Májusban döntött a parlament, hogy a közművelődési dolgozóktól elvonja a közalkalmazotti státuszt, ezzel több kedvezménytől, és védelemtől is megfosztják őket. A szegedi önkormányzati intézményeknél a kedvezmények megmaradhatnak, így megállapodtak a Munka törvénykönyvében előírt szabadságon felül még öt napról, egyeztetéseken való részvételről, jubileumi jutalmakról és a végkielégítésekről is - értesült a szeged.hu.

Az országban közel 20 ezer kulturális szakember veszíti el november elsejétől a közalkalmazotti státuszát, annak ellenére, hogy pont a jogviszonnyal együtt járó előnyök miatt nem hagyták már el régen a pályát sokan, hiszen ebben az ágazatban kerestek legkevesebbet a munkavállalók.
Szegeden az önkormányzat, 13 intézménye és az ágazati szakszervezetek megállapodása szerint a városi közművelődési intézményekben 655 dolgozónak megmaradnak a kedvezményei a májusi törvénymódosítás ellenére is.

A megállapodásról még szavaznia kell a képviselőknek is, mivel önkormányzati intézmények érintettek, és a városi kasszát érintik a többletköltségek is.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!