A 2021-es állami költségvetésben csak papíron több a pénz, a büdzsé az önkormányzatoknak összességében mínusz százmilliárdos elvonást jelent – írja a Népszava.

 Arra kérek minden önkormányzatot, és a Fővárosi Közgyűlésnek is azt javasolom, lépjünk be a Gémesi György, Gödöllő polgármestere által 30 éve vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségébe (MÖSZ)

– szólított fel pénteken a Lánchídnál megtartott ellenzéki önkormányzati sajtótájékoztatón Karácsony Gergely. A főpolgármester a 2021-es állami költségvetés parlamenti megszavazása előtt a budapesti országgyűlési képviselőket szóban és írásban is arra kérte: ne támogassák a kormány javaslatát, „ne álljanak a sötét oldalra”. Budapest vezetője szerint azért kell egy, a jelenlegi nyolc érdekképviseletnél is erősebb szövetség, hogy megvédhessék az önkormányzatokat.

– A 2021-es költségvetés nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkre tegye a magyar önkormányzatiságot. Nem egyszerűen Budapestet, a kerületeket, a kisebb vagy nagyobb városokat, a falvakat, hanem azt, hogy a jövőben az állampolgárok a saját településükön megválaszthassák a saját vezetőiket, akikre rábízhatják lakóhelyük sorsát, azokkal a forrásokkal együtt, amelyeket a helyi vállalkozások, az ott élők fizetnek be

– mondta Karácsony Gergely. Szerinte az önkormányzatokat most, a járvány után nem megsarcolni, hanem támogatni kellene. A magyar kormánynak azt kellene tennie, amelyt más európai kormányok, hogy a válságkezelésbe partnerként bevonja azt önkormányzatokat. Éppen most lenne szükség az összefogásra. 

Magyarországon minden másként van, ahogy egy normális demokráciában lennie kellene. Orbán Viktor és kormánya ezt az időpontot használja föl arra, hogy tönkre tegye a magyar önkormányzatokat

– húzta alá a főpolgármester.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor megbüntetnek egy önkormányzatot, nem a polgármestert büntetik meg, hanem az őt megválasztó polgárokat. Nem a polgármesterektől, hanem a helyben lakó emberektől vesznek el pénzt. Amikor ellehetetlenítik az önkormányzatokat, azt a munkát akadályozzák meg, amit az egyre súlyosabb társadalmi és gazdasági válságból való kilábalás érdekében tennének.    Karácsony Gergely szerint a válságkezelésnek van más módja is, mint amit az Orbán-kormánytól látunk:

Nem a pénzembereknek adunk még több pénzt, hanem az embereknek segítséget. Segítünk a bajba jutott vállalkozásoknak. Nem a nagyoknak, hanem a kicsiknek. Segítünk az embereknek is, nem a gazdagoknak, hanem a rászorulóknak.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke arra emlékeztetett: 2009-ben a fideszes Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének akkori elnökeként nagy tüntetést szervezett polgármestereknek, képviselőknek, önkormányzati dolgozóknak. A Kossuth téren akkor csaknem ezren voltak, és megfogalmazták az önkormányzatiság alapjait. Gémesi szerint az ott elhangzottak mind hamvukba hullt ötleteknek bizonyultak, mintha 180 fokot fordultak volna az önkormányzati alapértékek. Pedig az önkormányzatok összességében tízmillió ember életéért felelősek ebben az országban, csaknem 3200 települést működtetve.

Feladataink bővültek, a hatásköreink viszont szűkültek, mozgástereink folyamatosan csökkennek. A 2021-es költségvetés ezt a folyamatot lezárja

– mondta a Pest megyei település polgármestere.

Kiemelte: papíron ugyan 119 milliárddal több az állami támogatás, de az elvonások – szolidaritási adóval, gépjárműadó, „Modern városok program” –, továbbá a településekre rótt többletfeladatok miatt a 2021-es költségvetés szaldója az önkormányzatok számára mínusz százmilliárd forint. – A MÖSZ az egyik legrégebbi szakmai érdekképviselet, 1990-ben alakult – emlékeztetett Gémesi György, aki a közös fellépés érdekében mind több polgármester és település belépését várja a szövetségbe. Az ellenzéki sajtótájékoztatón Tóth József, a Hajdú-Bihar megyei Polgár polgármestere azt emelte ki, hogy a kormányzati megszorítások a vidéki településeket is ugyanúgy sújtják, mint Budapestet. Ez Polgáron lakosonként 6500 forint elvonást jelent. Ehhez Csőzik László, Érd polgármestere annyit tett hozzá, hogy a 14 milliárdos költségvetésű megyei jogú várostól éves szinte 450 milliót vesznek el, ezzel megakadályozva a minimális fejlesztések lehetőségét is.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!