Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok – ezt a Főpolgármesteri Hivatal közölte péntek délelőtt. A Mérce írása.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arról állapodott meg a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével, hogy  új kollektív szerződést hoznak létre.
Döntés született arról is, hogy a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzák a Budapest-életpályamodellt.

Mint ismert, ezen a héten kedden a parlament fideszes kétharmada megszavazta a kulturális dolgozókról szóló törvénymódosítást, amelynek értelmében november 1-jei hatállyal a könyvtáros, levéltárosok, közgyűjteményi doglozók és más, a kulturális szférában dolgozó munkavállalók elveszítik közalkalmazotti jogállásukat, és ezzel stabilabbnak számító munkajogi helyzetüket is. A döntés összesen 20 ezer embert érint.

A státuszváltozással az alábbi előnyöket veszítik el az eddig közalkalmazottnak számító dolgozók:

  • magasabb felmentési idő,
  • nagyobb végkielégítés,
  • több pótszabadság,
  • nők esetében rosszabb feltételekkel lesz érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás;
  • az állásfelajánlás kötelezettségre nem lesz mód
  • megszűnnek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások

A zárószavazás előestéjén a kulturális dolgozókat reprezántáló szakszervezet, a a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) „Az utolsó szó jogán” címmel adott ki közleményt, amelyben azt írják, dacára ígéretének,  a kormány semmiféle egyeztetést nem folytatott a legnagyobb számban érintett dolgozókat képviselő szakmai szakszervezettel, a KKDSZ-el.

A KKDSZ a zárószavazás után jelezte, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak, mert a törvényi előíráok értelmében a kormánynak érdemi egyeztetést kellett volna folytatnia a szakszervezettel. A KKDSZ azt is felvetette, hogy amennyiben az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság megszervezi, akkor a demonstráció vagy a sztrájk lehetőségét sem vetik el.

Amint az a törvénymódosításról szóló keddi parlamenti vitán is szóba került, a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvétele azt a kormányzati irányvonalat követi, amelynek mentén az állami szerepvállalás visszaszorítása és a piac előtérbe helyezése zajlik sok más területen is a „változó piaci körülményeknek való megfelelésre” hivatkozva. Hasonló változást hajtott végre a kormányzat például a szakképzésben dolgozó pedagógusok esetében.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!