A parlament kormánypárti többsége kedden megszavazta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a kulturális dolgozók novembertől kikerülnek a közalkalmazotti jogviszonyból. A döntés összesen 20 ezer embert érint. Novembertől előadóművészek, levéltárosok, könyvtárosok, kutatók veszítik el a közalkalmazotti jogviszonyukat. A kormány arra hivatkozva terjesztette elő a javaslatot, hogy az ágazat verseny- és piacképesebb legyen - írja az Alfahír.

Az érdekképviseletek már akkor kifejezték tiltakozásukat, amikor minden előzmény nélkül, a koronavírus-járvány kellős közepén, a húsvéti hétvégén kapták kézhez a tervezetet.

A jelenlegi kormány nem tartja elfogadhatónak a közalkalmazotti létet. Ezt csinálták ősszel, amikor a szakképzésben résztvevőket vették ki a közalkalmazotti jogviszonyból, és most folytatják velünk

- mondta az Alfahírnek Papp Katalin, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) megbízott elnöke, aki szerint várható volt, hogy a kormánypárt katonai fegyelmezettséggel szavazza meg ezt a jogszabályt. A legnagyobb reprezentatív érdekképviselet vezetője egyben cáfolta L. Simon László Fidesz-képviselőt, aki a szavazás előtt azt állította a parlamenti vitában, hogy voltak egyeztetések a beterjesztést megelőzően.

Annyit tudok, hogy valamelyik szakmai szervezettel tavaly tavasszal majd decemberben tárgyaltak valamiről, de az biztos, hogy erről szó nem volt.

- mondta Papp Katalin. A KKDSZ elnöke jogi segítséget ígért a kultúra napszámosainak, hogy az új szerződéskötés során a lehető legjobb feltételek mentén kerüljenek át az érintettek a versenyszférába. Papp Katalin ugyanakkor jelezte, más úton is támadják a jogszabályt.

Alkotmánybírósághoz fordulunk, mert a törvény előírja, hogy velünk, mint reprezentatív szakszervezettel tárgyalni kell, de még látszategyeztetés sem előzte meg ezt a döntést. Ha pedig az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság megszervezi, akkor a demonstráció vagy a sztrájk lehetőségét sem vetjük el.

- tette hozzá Papp Katalin megbízott elnök.

Ez egy olyan tevékenység, ami az általános műveltséget, a kultúrát terjeszti, tehát nem lehet piaci alapon értékelni.

– nyilatkozta az Alfahírnek Nyíri Ákos, az ágazat másik érdekvédelmi szervezetének, a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi Munka Törvénykönyve alapján az új státusz nem lép automatikusan a régi helyébe, ezért minden segítséget meg kell adni a területen dolgozóknak október végéig az új szerződéseik megkötésében.

Nyíri Ákos jelezte azt is, támogatják, hogy a KKDSZ az Alkotmánybírósághoz fordul.

Reménykedünk, hogy kedvező döntést hoz az Alkotmánybíróság, de ami a demonstrációt illeti, sajnos meg kell állapítani, hogy a könyvtárosok és levéltárosok nem egy harcos ágazat...

- mondta Nyíri Ákos, a KDFSZ elnöke.

 Forrás: Alfahír

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ