Már a lakók ellátását és a biztonságos munkakörülményeket is veszélyezteti az intézetekben tapasztalható szakemberhiány – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A civil szervezetet megkereső fogyatékossággal élő személyek, családtagjaik és dolgozók is panaszkodnak a bentlakásos szociális intézményeket sújtó munkaerőhiányról.

A TASZ tavaly májusban közérdekűadat-igényléssel fordult a szociális intézetek állami fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF), hogy megtudjá, a személyes gondoskodást végző munkakörök közül hány státusz volt betöltve az állami fogyatékos és pszichiátriai betegek otthonaiban. A betöltött munkakörök számára vonatkozóan a Főigazgatóság elutasította az adatszolgáltatást azzal indokolva, hogy nem áll rendelkezésére adat.

Ezt a választ nem fogadták el, mert 2017. március 1-je óta működik egy országos online integrált adatkezelési rendszer, amely tartalmazza az ellátotti és dolgozói adatokat, ezért újabb igénylést adtak be. Erre válaszul összesen 149 fogyatékos és pszichiátriai betegek otthonáról kaptak adatot, amelyből kiderült, hogy a szociális ellátórendszer ezen szegmensét rendszerszintű munkaerőhiány sújtja.

93 intézmény nem tudta biztosítani a rendeletben előírt szakmai létszámminimumot, és mindössze 56 intézményben nem hiányzott szakmai dolgozó. Tehát az intézmények több mint 62%-a a kötelező létszámnorma alatt működött 2019. július 1-én. A fogyatékos otthonokban 670, pszichiátriai betegek otthonaiban 245 szakmai dolgozó hiányzott összesen.

Mivel az SZGYF által kiadott adatokból nem derült ki, hogy ez a szám pontosan hogy viszonyul a jogszabályban előírt létszámnormához, ezért külön rákérdeztek a fenntartó által engedélyezett és a jogszabályban előírt szakmai álláshelyek számára is. Az így kapott adatokból a TASZ leszűrte, hogy van, ahol az engedélyezett álláshelyek száma nagyobb a törvényileg biztosítandó minimumnál, de

  • 47 intézmény 20 százaléknál nagyobb munkaerőhiányt jelentett,
  • 25 intézmény mondta azt, hogy 30 százalék felett van a szakemberhiány, 10 intézményben volt 40% feletti ez az arány.
  • Kiugróan nagy volt a hiány a szakemberekből a fővárosban (39 százalék). Budapesten van olyan intézmény, ahol több mint 60, sőt van, ahol több mint 70 százalékos volt a szakemberhiány.
  • Megyei bontásban Budapest után Zala megyében (34 százalék), Vas megyében (31 százalék), Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében (25 százalék), valamint Komárom megyében (21 százalék) hiányzott a legtöbb szakmai dolgozó.

A TASZ felmérésben szereplő, legnagyobb munkaerőhiánnyal küzdő 10 intézmény a következő:

  1. Vakok Állami Intézete Komplex Rehabilitációs Intézménye (71 százalék)
  2. Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény, Magyarszerdahely (64 százalék)
  3. Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok – Budapest, Soroksári út 61-65. alatti telephelye (60 százalék)
  4. Pest Megyei Viktor Egyesített Szociális Intézmény Pilisvörösvári Otthona (52 százalék)
  5. Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok – Budapest, Széchenyi emlékút 3-5. alatti telephelye (48 százalék)
  6. Vas Megyei Szakosított Otthon, Ivánc (48 százalék)
  7. Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok – Budapest, Vas Gereben utca 21. alatti telephelye (46 százalék)
  8. Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Drávakastély szociális otthoni telephelye (43 százalék)
  9. Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény Boróka Otthona, Zalaapáti (43 százalék)
  10. Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény Domb Otthona, Zalaapáti (40 százalék)
  11. Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Napsugár Otthona, Pölöskefő (38 százalék)

A TASZ hozzátette, hogy az adatok több okból is torzítanak, van olyan intézmény, amely kimaradt, néhány intézmény adatai pedig rosszul lettek rögzítve, ezért összességében a konkrét számokat nagyfokú fenntartással kell kezelni, azonban a kiugró számok mindenképp jelzésértékűek.

A torzulások ellenére az mégis látszódik az adatokból, hogy a terepen dolgozók aggodalmai a számokban is jelentkeznek már. 47 intézmény 20%-nál nagyobb szakmai munkaerőhiányt jelzett, ami a valóságban a munkavállalókra nehezedő többlet terheket jelentenek és szakmailag teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak a bentlakásos otthonokban dolgozó ápolókkal, gondozókkal szemben.

A felmérés hosszabb összefoglalója itt olvasható.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!