Az elmúlt tíz évben 1400 milliárdot vont ki az állam a közszférából, miközben a feladatok növekednek, a munkaerőhiány állandósult, s az informatikai támogatás hiányzik. Ezalatt leépítették az érdekegyeztető fórumokat és a sztrájkjogot is, ami a szakszervezeteket bár nehéz helyzetbe hozza, de a nyilvánosság erejében még mindig bízunk – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. A KlikkTV felvétele.

A szakszervezeti elnök hozzátette: a társadalom számára felértékelődött a közszférában dolgozók jelentősége, hiszen az állami, vagy önkormányzati ügyeiket velük kapcsolatba lépve tudják intézni. A jelenlegi járványhelyzetben az államnak tudomásul kellene venni, hogy a járvány alatt megnövekedett kontaktusszámok munkaegészségügyi kockázatot jelentenek, amit javadalmazni szükséges. Ezért a miniszterelnöknek videóüzenetet küldtek, valamint törvényjavaslatot a parlamenti képviselőknek és a frakcióknak a munkaegészségügyi kockázati pótlék bevezetése és a megfelelő védőfelszerelés biztosítása érdekében.

Az MKKSZ vezetője unfair-nek nevezte, hogy az állam a járványhelyzet leple alatt folytatja a közalkalmazottak létszámának átalakítással történő leépítését, ugyanis a húszezer főt számláló – kulturális közalkalmazottakat érintő – változás előtt harmincezer szakképző pedagógus státuszának átalakításáról döntöttek. 

Forrás: hirklikk.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!