Megjelent a folyamatban lévő törvényjavaslatok között a „kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról” c. jogszabály, amivel megszüntetnék a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszát – írja a HVG.

A módosítót kedd éjjel 11 előtt nem sokkal töltötték fel a parlamenti honlapra, benyújtója Semjén Zsolt, előadója pedig Kásler Miklós. Bevezetőjében az áll, hogy az Országgyűlés az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátása, a közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálása, továbbá munkájának anyagi elismerése elősegítése, illetőleg a kulturális közszolgáltatások kiszélesítése és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelése érdekében alkotja ezt a jogszabályt, de ezzel valójában

november 1-től megszűnik a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státusza.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete április 9-én kapott levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amiben azt kérték tőlük, hogy április 14-éig küldjék el az észrevételeiket, vagyis gyakorlatilag a húsvéti hosszú hétvége állt előttük a véleményalkotásra. A javaslat kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre. Ugyanakkor

nem vonatkozik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre, mert az intézet kutatói feladatokat is végez.

A munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie. A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne”. A szerződést október 31-ig kellene megkötni.

A módosítás szerint június 1-től egyáltalán nem is lehetne új közalkalmazottakat felvenni ezekbe az intézményekbe.

A minisztérium szerint előnyös a közalkalmazottak jogviszonyváltása, a szakszervezet azonban arra kérte Kövér László házelnököt, ne most lépjék ezt meg. Hiába, a javaslatot benyújtották.

Annak általános indoklásában pedig az szerepel, az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások következtében a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!