Korábbi kéréseit szabályos kormányrendeletté szövegezte a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), hátha így sikerül végre felhívni a miniszterelnök figyelmét a közszolgák helytállására – írja a Népszava.

„A Kormány ??/2020. (III.18.) Korm. rendelete” címen Orbán Viktornak kedden elküldött szöveg március 11. óta már a harmadik próbálkozás annak elérésére, hogy a kormány védőfelszerelésekkel és a veszélyhelyzet idejére bérpótlékkal segítse a közszféra munkavállalóit.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a szociális ágazatban dolgozókra, a közszolgálati törvény és a kormányzati igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó munkahelyekre, valamint az önkormányzatok ügyfélszolgálatain dolgozókra a válsághelyzet ideje alatt speciális szabályokat kellene alkalmazni.
Mindenekelőtt a munkáltatóknak olyan védőfelszerelést kellene biztosítani a munkaidő és az esetleges ügyelet idejére, ami csökkentené a fertőződés kockázatát, másrészt pedig az ügyfelekkel kapcsolatba kerülőknek erre az időre dupla alapbért kellene utalni.

A biztonságos munkavégzéshez külön intézkedéseket követelt a miniszterelnöknek címzett első levél, aztán a március 23-án megjelent videó-üzenet már a védőfelszerelések mellé sorolta a százszázalékos bérpótlék igényét és négy hét igazgatási szünet elrendelését kérte. A harmadik Orbán Viktornak címzett üzenet mellé csatolt dokumentumok szerint eddig mindössze annyi válasz érkezett a Miniszterelnöki Programirodától, hogy mindent továbbküldenek a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárának. Ez ugyan egy teljesen felesleges információ a munkavállalók szempontjából, de értékes napokat lehet vele nyerni érdemi válasz nélkül.

Az MKKSZ elnöke a kormányrendelet tervezetet és az összes Orbán Viktornak szóló levelet elküldi a parlamenti frakciók vezetőinek is azzal a kéréssel, hogy támogassák a kéréseket. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!