Határozottan kéri a miniszterelnököt a közszolgálati szakszervezetek szövetsége, intézkedjen az otthoni munkavégzés bevezetéséről – olvasható a Népszavában.

Udvarias, de erőteljes figyelmeztetést küldött a Közszolgálati Szakszervezetetek Szövetsége Orbán Viktornak. Az MTI-nek is publikált közleményükben kérik: a kormány azonnali hatállyal alakítsa ki a kormánytisztviselők otthoni munkavégzésének feltételeit, és engedje, hogy a munkáltatók saját hatáskörben döntsenek ennek engedélyezéséről. A KSZSZ emlékeztet rá, ahogy a kormánynak, úgy a központi államigazgatásnak is folyamatosan működnie kell – az itt dolgozó tisztviselők pedig lelkiismeretesen, túlórákat és többletfeladatokat vállalva dolgoznak. A vírus azonban nem válogat:  

Ha a közszolgálat tisztviselői közül sokan fertőzöttek lesznek, akkor az államigazgatás működőképessége veszélybe kerül. Szakmai meggyőződésünk, hogy  kizárólag  az otthon végezhető munka azonnali elrendelése által biztosítható  az államapparátus folyamatos működőképessége

- üzeni a szakszervezeti szövetség.

Rámutatnak arra is, hogy A kormányzati igazgatásról szóló hatályos törvény lehetővé teszi a munkáltatók számára az otthon végezhető munka lehetőségét, és azokban a munkakörökben, ahol az otthoni munka feltételei adottak, a jelenlegi veszélyhelyzetben ezt feltétlenül indokolt elrendelni.

A MARADJ OTTHON! jelszó ezekre a munkavállalókra is érvényesítendő. Azonnali preventív intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a kormány tisztviselői ne váljanak vírushordozóvá a munkahely, az ügyfelek, a család és a közlekedési eszközök között.

Hozzáteszik, ez kiemelten fontos a krónikus betegségben szenvedő, a családi kötelezettségeiket teljesítő és a 60 év feletti tisztviselők számára – a március 28-ától két hétig érvényes kijárási korlátozás pedig csak még időszerűbbé teszi az otthoni munkavégzés biztosítását.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!