Valószínű, hogy több hónap, amíg helyre áll a normális élet. Ezért szükség van arra, hogy távlatokban gondolkodjunk - írja az óvodapedagógusoknak a Nemzeti Pedagógus Kar. Szerintük így működhet a Home Office az óvodákban. Az Eduline cikke.

Elképzelhető, hogy a nyári időszakban az eddigiektől eltérően üzemelni fognak az óvodák, a dolgozók szabadságát az eddigi szokásrendtől eltérően kell kiadni, a nyári karbantartások a járvány megszűnte után történnek - írják közleményükben. Erre a helyzetre érdemes többféle tervet kidolgozni, figyelve az arányos tehervállalásra.

Kiemelik, az intézményvezető felelőssége, hogy a fenntartóval, az intézmény dolgozóival folyamatos legyen a kapcsolat, ezért aktualizálni kell a telefonszámokat, az email címeket, ha lehetőség van rá, létre kell hozni online csoportokat. A szülők tájékoztatására folyamatosan frissítsük az intézményi honlapokat. Időben tájékoztassuk a szülőket a fontos események módosulásáról, módjáról pl.: óvodai beiratkozás.

Szerintük az óvodákban is alkalmazandó Home Office, mégpedig a következő formákban:

  • a szülők segítése az otthoni elfoglaltság tartalmas megtervezésében,
  • „innovációk kidolgozása, jó gyakorlatok és projektek összeállítása”
  • új szakkönyvek felkutatása, illetve
  • önképzés (példaként említett: "digitális területen").
A nevelőmunkát segítők és a technikai dolgozók együttműködnek a szükséges eszközök készletének bővítésében, javításában, az udvar, a növények gondozásában - írják. Ezek elvégzése pedig munkavégzésnek számít, melyet az intézményvezető igazol.

Hozzáteszik: azoknak a gyermekeknek biztosítanak a kiscsoportos ügyeletet, akik szülei aktívan részt vesznek koronavírus járvány elleni küzdelemben, valamint igazoltan nem tudják ellátni gyermekük napközbeni ellátását. 

Forrás: eduline.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!