Mozgalmas hétvégén van túl a pedagógustársadalom, a hét második felében pedig már elindul valami – egyebek mellett erről beszélt az ATV Start című műsorban a Pedagógusok Szakszervezete elnöke.

Szabó Zsuzsanna azt is hozzátette, hogy türelmet kér a tanárok irányába, és azt, hogy az érettségi is meg lesz tartva, még ha nem is a megszokott időben.

Mozgalmas hétvége után izgalmas volt a tegnap – erről már a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt az ATV Start című műsorban, miután pénteken kiderült: távoktatásra kell átállni az iskolabezárások után.

Emlékeztetett: Orbán Viktor péntek este jelentette be az iskolabezárásokat, szombat estére pedig már a háttérszabályozás is elkészült, miközben az Oktatási Hivatal és Klebelsberg Központ ajánlásai is kimentek az igazgatóknak. Mint mondta, az igazgatók vasárnapra már összeszervezték a tantestületeket, és a pedagógusok is „ezerrel dolgoztak és megszervezték magukat”.

Szabó Zsuzsanna azt is hozzátette, olyan helyzetben találta magát a pedagógustársadalom, amilyenben még soha nem volt. Mint mondta, a fiatalok segítik az idősebb kollégákat, hiszen előbbiek „beleálltak”, miközben az idősebb kollégák – akiknek ez új – „bepánikoltak és megijedtek”.

A cégek egy része ingyenessé tette az oktatási csomagokat, amiből következett az, hogy összeomlott a rendszer. Ezért – tette hozzá – valamit biztos, hogy itt tenni kell majd. Eszközökre is szükségük lesz, a tanulóknak és pedagógusoknak egyaránt. A PSZ elnöke azt is megemlítette, hogy sok cég tett fejajánlást, miszerint a gyerekekhez kihelyeznek majd tableteket, a pedagógusoknak pedig a Klebelsberg Központ fog segíteni.

Akinek semmije nincsen – tette hozzá – ott a technikai dolgozók fognak besegíteni.

Szabó Zsuzsanna azt is megemlítette, hogy tegnap mindenhol értekezletek voltak a fontosabb kérdésekről, és azt prognosztizálják, hogy a hét második felére elindul valami. Szükség van a pedagógusok kreativitására, és arra, hogy a gyerekek foglalkoztatva legyenek, miközben a számonkérés sem marad el, csak nem olyan formában lesz, mint eddig.

Biztos abban is, hogy nem lesz zökkenőmentes az indulás, türelmet és támogatást kér a tanárok irányába.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő tanév megszervezése is erre az időszakra esik. Az elsősök beiratkozása például áprilisra esik, de mint mondta, biztos, hogy el fogják tolni ezeket a határidőket. Szabó Zsuzsanna azt is elmondta, hogy az érettségi is meg lesz tartva, igaz, lehet nem a megszokott időpontban.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!