Hétfőtől a közvetlen rendelőintézeti betegellátásban csak 65 év alatti egészségügyi dolgozó vehet részt – derül ki abból a 24.hu birtokába jutott levélből, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött szét a budapesti kerületekbe (és feltehetően nem csak oda, de megerősítést egyelőre e körből nyertünk). 

A kerületi intézményvezetők arra kaptak a többi között utasítást Kásler Miklós minisztertől, hogy

az egészségügyi ellátási tevékenységet szervezze át oly módon, hogy közvetlen betegellátásban (orvos/szakdolgozó/egyéb egészségügyi dolgozó-beteg közötti személyes találkozásban) csak 65 év alatti kollegáik vegyenek részt annak érdekében, hogy védjék az epidemiológiai adatok alapján a sérülékeny csoportnak tartott 65 év feletti kollégák életét és egészségét.

Emellett a minisztérium azt kéri, hogy az idősebb egészségügyisek olyan területen dolgozzanak majd a jövőben, ahol nem találkoznak betegekkel. A fiatalabb egészségügyi dolgozókat pedig arra érik, hogy az idős kollégákkal való személyes találkozásokat kerüljék. Erre azért van szükség, mert a koronavírus leginkább az idősebb korosztályra veszélyes.

Az alapellátást illetően a levélben azt kérik, hogy a már praxisközösségekben, csoportpraxisokban dolgozó kollégák szervezzék közösen a munkamegosztást ezen elveknek megfelelően, azon egyedül dolgozó 65 év feletti kollégák esetén pedig, akik az ügyeleti szolgáltatást nyújtó munkatársaikkal együtt sem tudják ezt megszervezni, jelezzék fenntartójuknak az igényüket és a járási járványügyi szakemberek bevonásával keressék a megfelelő megoldást.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!